Geafotografie
Digitale Fotografie

Mijn HDR album


Onze gezamenlijke hobby .... fotograferen

MAG IK ME EVEN VOORSTELLEN:
 

Mijn naam is Frans Petrij en ik ben in 1955 in Hilversum geboren en in 2016 getrouwd met Gea van Lohuizen. Wij wonen in het prachtige Sallandse plaatsje Heino. Sinds 2002 fotografeer ik met een digitaal toestel. Daarvoor heb ik altijd analoog gefotografeerd met vooral een spiegelreflex Peti camera of Yashica Digitaal ben ik in 2002 met een 4.1 megapixel Medion MD9700 cameraatje van de Aldi begonnen om eens te proberen of ik ook daar mee uit de voeten kon. Eind juni 2003 ben ik na wel overwogen keus overgestapt op een Canon G3. Uiteindelijk gaf het digitaal fotograferen mij zoveel plezier dat ik in juli 2007 een Canon 350D met diverse objectieven heb aangeschaft. Om mijn "fotografieskils" uit te breiden heb ik 2 digitale fotografie cursussen bij fotograaf Rob Winkels in Lochem gevolgd waardoor ik veel beter ben fotograferen. Zeker voor de beginners onder ons, wil ik aanraden om zo'n cursus te volgen, het is het geld echt waard. Natuurlijk kunnen wij ook zo'n beginnerscursus voor je verzorgen, zowel in groepsverband als privé zijn diverse cursussen tegen een zeer aantrekkelijke prijs mogelijk. Heb je nog geen digitaal fototoestel, ook dan laten we je natuurlijk niet in de steek en kun je bij ons terecht voor een beginners cursus, desnoods 1 op 1. We hebben erg veel "extra" materiaal van het merk Canon om je kennis te laten maken met digitalefotografie in het algemeen  Rond 2008 ben ik evenementfotograaf voor Pasar Malam Asia geworden, alwaar ik bijv. veel podium fotografie verzorgde. Pasar Malam Asia is inmiddels vervangen voor Pasar Malam Istimewa waar we het prima naar onze zin hebben. De Canon 350D werd in februari 2009 vervangen door een Canon 50D en in september 2012 ben ik overgestapt naar een Canon 7D. Mijn huidige toestel dat ik kocht in juni 2018 is een Canon 6D MKII waaraan ik al diverse jaren heel veel plezier beleef.
 

Mijn camera's

Januari 2002 Medion MD9700
Juni 2003 Canon G3
Juli 2007 Canon 350D
Februari 2009 Canon 50D
September 2012 Canon 7D
Juni 2018 Canon 6D mkII
     

Mijn partner Gea van Lohuizen fotografeert al ruim 20 jaar, eerst analoog en sinds een groot aantal jaren ook digitaal. Ook zij heeft diverse Canon camera's en fotografeert op dit moment met een Canon 6D MKII en heeft een 5D MKIII voor de studio De fotostudio Geafotografie* is haar domein. Alleen via  Geafotografie  kunt je bij haar terecht om een afspraak te maken. Samen hebben wij een passie en enthousiasme voor fotografie die we graag met iedereen willen delen. Onze slogan is "Een foto van nu is een mooie herinnering voor later" 

ONZE INTERESSE:

Onze gezamenlijke interesse ligt vooral bij macro- en portretfotografie.  Persoonlijk hou ik me bezig met  HDR/tonemapping, Vintage lenzen en Focus stacking en flitstechnieken waarom … gewoon omdat ik het leuk vind. Ik mag met de digitale fotografie graag wat experimenteren om eens iets anders te creëren dan de standaard plaatjes.
Ook op het gebied van de objectief en flitstechniek mag ik graag wat experimenteren. 
Gea haar domein is de fotostudio waar zij al haar creativiteit kwijt kan haar foto's kun je vinden op haar fotopagina en op Facebook bij "Geafotografie"


Wat zijn onze mogelijkheden...

 
 • Portret fotografie
 • Studiowerk
 • Workshops (op aanvraag)
 •    Macro (onze macrodagen)
 •    HDR
 •    Portret
 •    Fotostudio
 •    Helios lenzen (M42)
 •    Padenstoelenfotografie
 •   Sportevenementen
 •   Flitstechniek (strobisme)
 •     Metz CT flitsers
 •   Focusstacking
 • Groepsfotografie op locatie
 •     Studio tot 8 personen maximaal
 • Huisdieren (in overleg)
 •    Op locatie
 •    In onze studio (kleine huisdieren)
 • Kinderfeestjes volledig verzorgt
 • Cadeaubonnen

De fotografie is voor ons een welkome afleiding naast ons normale werk. Daarom nemen we zo af en toe nog wel eens een klusje op fotografie gebied aan. Portretten maken, cq foto's van uw hond op locatie, kleine huisdieren kunnen wij in overleg in onze fotostudio fotograferen. Familie foto's of foto's van de kinderen zijn ook mogelijk. In onze fotostudio zijn groepen tot 8 personen mogelijk. Ook feesten of foto's van uw auto of sportevenementen alles is mogelijk. U vraagt en wij draaien. Bruiloften doen we helaas niet meer.  Na de shoot bewerken we alle foto's na tot deze 100% naar uw zin zijn. Overleg is dus een must. Wij zullen u ook zeker benaderen om samen tot een goed einddoel te komen. Ook voor promotie/product fotografie kunt u bij ons terecht. Studiowerk is geen probleem omdat we een fotostudio aan huis hebben. 

Het afdrukken van foto's moet u helaas zelf verzorgen. Kortom u kun van ons professionele foto's verwachten genomen met top apparatuur. Alle foto's worden zonder logo en in grootformaat op DVD geleverd
Ook kun je kiezen om je foto's via wetransfer te laten verzenden

Natuurlijk is het ook mogelijk om een fotoboek te laten maken, omdat het maken van een fotoboek heel persoonlijk is het vaak verstandiger om en zeker met de huidige service handiger om dit zelf te laten verzorgen door bijv Albelli.

Vertrouw je, je daarin niet dat is het mogelijk om het fotoboek door ons te laten verzorgen.
Daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan.

WORKSHOP BIJ GEAFOTOGRAFIE:
Ook praktijk workshops fotografie zijn mogelijk.
De workshops zijn volledig verzorgt en duren gemiddeld 8 uur.
Prijzen zijn op aanvraag.

Beginnerscursus fotograferen (theorie en praktijk)
Portretfotografie
Macrofotografie
Paddenstoelenfotografie
(alleen in oktober en begin november)
HDR en Fotostacking
Strobisme (
off shoe flitsen)
Helios en ander M42 lezen. 

Wij nemen u mee naar de juiste locatie en geven u les in de kunst fotograferen in al zijn facetten.
Wilt u eens als fotoclub een leuke dag hebben meld u zich dan aan. Wij verzorgen de hele dag tegen een zeer aantrekkelijke prijs. 
Particuliere workshops zijn ook mogelijk.  

CONTACT:
Wilt u meer informatie over al deze onderwerpen dan kunt u mij bereiken via Facebook of via de mail

 

 

..Harley, onze mascotte uit Rijssen

PAGINA INDEX:

Hardware Techniek Fotoreportages Links naar externe foto sites
Mijn Canon 50D HDRI fotografie  (nieuw) MIJN FOTOALBUMS Beter fotograferen
Mijn Canon 350D Mijn Canon reviews De Aalscholver Fotoo.nl
Flitser Speedlight 430ex Macro fotografie Tractorpulling Lochem Zoom.nl
De bijgeleverde opjectieven 18-155 / 55-200 Diverse belangrijke instellingen Pompoenenshow Vorden 2007    Peter Mol
Manual opjectieven op de 350D Diafragma Mist & paddestoelen 2007    Rob Winkels fotocursus Lochem
Reveunon 500 mm F 8.0 spiegellens Sluitertijd / belichting De dobbelsteen, de foto's Belgium digtal
Technische gegevens EOS 350D Scherptediepte Radiokootwijk met Ron Dutij X-Pose
Canon 70-200 F4 IS Omnibounce   Faststone image viewer (aanrader)
Canon 100mm 2.8 USM macro Depth of Field Calculator Langpootmug (macro) Jouw pagina fotografie (startpagina)
Filmzon / bouwlampen De dobbelsteen, de techniek   Heel mooie vogel foto's
Goedkope voorzet filters Neatimage digitale ruis verwijderen   HEMA fotoservice
Wat betekent de naam van een objectief ? Witbalans   Gekleurde waterdruppels (aanrader)
M42 adapter voor EOS met en zonder AF functie      
Mijn verzameling Petri camera's      

Handleidingen Firmware en Cashback

Cursus

   
Nederlandse handleiding Canon EOS 350D (pdf) Beginners cursus bij Rob Winkels    
Nederlandse handleiding Canon 430ex (pdf) Praktijk cursus bij Rob Winkels    
Nederlandse handleiding Canon Powershot G3(PDF) Praktijk cursus 2 bij Rob Winkels    
       
Download Acrobat-reader 7.0 (gratis) M42 Lens converter Canon    
Download Firmware 1.03 Canon 350D    

Fotozaken

      Fotoshop Aalten
      Konijnenberg den Ham
      Parts for your Camera
       

FOTO BIJZONDERHEDEN UIT HEINO

 


Van alles en nog wat.

21-03-2012 Adapterring voor M42 lenzen met een AF functie
Wat kun je met deze adapter en waar ga je hem voor gebruiken
Lees verder
13-03-2012 Een buitenkansje uit de kringloop winkel...
In onze plaatselijke kringloopwinkel in Raalte viel mijn oog op een objectief dat tussen de rommel lag te verstoffen. .. lees verder...
03-09-2012 Zoomdagen in Heino
Elk jaar houden we natuurlijk onze zoomdagen op de laatste zaterdag van juni en de eerste zaterdag van juli georganiseerd..... lees verder .....

15-04-2011 De Fotostudio is klaar
Na 4 weken noeste arbeid door Gea haar vader en mij is de fotostudio nu operatief. Gea heeft nu haar eigen stekkie en is super enthousiast. Op dit moment staan ze al in de rij voor een fotoshoot, dus wordt het voor Gea hard werken.. De naam van de fotostudio is Geafotografie geworden en zoals jullie kunnen zien is het een pracht van een fotostudio geworden. Gea haar vader, die inmiddels is overleden is de studio tot een succes geworden. Inmiddels is ook de uitbreiding om thema's te kunnen verzorgen gereed en hebben we meerdere soorten achtergrond doeken en kleuren papier. Daarnaast hebben we een mobiele flits installatie aangeschaft zodat we ook op locatie niet zonder de juiste belichting zitten. Heel veel foto's die in de studio zijn gemaakt zijn terug te vinden op Facebook. We blijven natuurlijk aan de weg timmeren om de studio voor alle opdrachten functioneel te hebben.

 

Zoals het vroeger was.......

 
   

Na veel noeste arbeid is er toch iets moois ontstaan. Het grootste probleem was dat alle bouwmaterialen naar de zolder moesten worden gesleept. De hulp van mijn schoonvader was maar wat handig. Hij is vroeger keukenbouwer geweest en met het bouwen nog van de oude stempel. Dus geen meetlint maar een duimstok in de aanslag en het potlood achter het oor werd Gea haar fotostudio het is een super project. Nu, helemaal af een heerlijke plek voor haar om prachtige foto's te schieten. Nu een ruim 10 jaar verder is het nog altijd haar ruimte waar ze heel veel prachtige fotoshoots heeft gedaan. Inmiddels is de studio natuurlijk verder uitgebreid met diverse lampen en flitsers en heeft ze ontzettend veel attributen aangeschaft. Kortom het is een goeden greep geweest.  

 


24-10-08 Praktijkcursus bij Rob Winkels
De praktijkcursus bij Rob was ook deze keer erg leuk en leerzaam, niet een verrassing voor mij omdat ik hem al eens eerder gedaan had maar dit keer was hij wel op het randje qua techniek.
Hoe begon de dag:
Sebastiaan, een collega van mijn werk stond al klaar, we hadden ons alle twee in laten schrijven bij Rob voor een praktijk fotocursus. Samen reden we naar Lochem alwaar we door Rob werden onthaald met koffie en koek. Als snel waren de 7 cursisten aanwezig. Na een praatje van Rob ging het met 2 auto's richting de molen van Zwiep, waar ons gevraagd werd foto’s te maken van het interieur om het moeilijk te maken mochten we net als de vorige keer geen flitslicht gebruiken.  Dat gaf veel problemen omdat je zelfs bij 1600 ISO onder een acceptabele sluitersnelheid (1.6 x de brandpuntafstand) (1.6 is de cropfactor) uitkwam.  Dus bewogen foto’s zijn schering en inslag. Let op je display had Rob nog gezegd, maar soms vergeet je dat en met een sluitersnelheid van onder de 1/30 kun je het wel schudden. Ik ga dat vast nog een keer overdoen als ik alleen ben om de techniek nog beter onder de knie te krijgen. Toch was het een hele leuke en leerzame oefening. Ik probeerde al mijn lenzen uit, maar geen een haalde de goede specificaties. Soms zat er een leuke tussen. Dus een statief is eigenlijk onontbeerlijk als je in zo'n omgeving  foto's wilt maken. Na de Molen reden we terug om van een heerlijke lunch te genieten bij Rob in Lochem. Na de lunch ging het richting  Zutphen waar een stadswandeling gepland stond helaas. Door de druilerige regen viel dit onderdeel in het water en we hoopten dat we op de terug weg nog wat plaatjes konden schieten. Regen is slecht voor de apparatuur en slecht voor de gezondheid, dus besloten we bij de Pelikaan (theehuis) wat foto’s te gaan maken. Rob heeft met de Pelikaan een speciale afspraak zodat we ongestoord wat plaatjes van het interieur konden schieten Ook erg leuk om te doen. Onze handicap was hier zeer vreemd licht met al die verschillende spotjes. Dus hier ging de witbalans een grote rol spelen. Heerlijk bakkie koffie gedronken en om een uur of vier gingen we voldaan weer naar huis. Onderweg nog wat foto's van Zutphen gemaakt, want inmiddels was het droog geworden. Daarna de foto’s bij Rob in de PC voor een nabespreking. Nou dat viel tegen. Er waren een hele hoop foto’s bij die gelijk in de digitale prullenbak konden. Veel al bewogen of onscherp. Des al niet te min was het weer een top dag. De 70 euri waren weer prima besteed.

 

31-08-08 Met Ron Dutij naar Radio Kootwijk
Ik had Ron een mailtje gestuurd om weer eens een middagje foto's te gaan schieten. Ron vond het een goed idee en zo kwam het dat we zondags in de auto sprongen om een bezoekje te brengen aan het dorpje Radiokootwijk. Dus Tommie TomTom ingesteld op de Radioweg in Kootwijk. Helaas bracht het navigatiesysteem ons op de verkeerde plaats en werd het een zoekplaatje. Na wat rond getoerd te hebben vonden we uiteindelijk het voormalige radiostation. Een routebeschrijving kunnen jullie vinden op de officiële website van Radiokootwijk. zodat jullie niet dezelfde fout maken als wij

Wat is Radiokootwijk:
Hoewel begin twintiger jaren de PTT met grote voortvarendheid een zendstation en zes 212 meter hoge masten uit de grond stampte, was het voor de eerste bewoners nog echt pionieren. Men kreeg een barak als woonhuis. Maar het duurde niet lang of ook de eerste woningen waren gereed en werden betrokken. De meeste ambtenaren werden vanwege hun functie verplicht daar te wonen. Zo kon het gebeuren dat de meeste bewoners van het eerste uur daar tot hun pensionering zouden blijven wonen. Maar toen verplicht wonen niet meer aan de orde was, gingen bewoners verhuizen maar ook reorganisaties waren daar de oorzaak van. Niet PTT'ers vonden de weg naar ons kleine dorp en zagen het wel zitten om te midden van bos, zand en heide te gaan wonen. Dit alles bracht nieuw elan in ons dorp en het gevoel van samen met het bedrijf versmolten te zijn werd daarmee verleden tijd. Steeds meer nieuwe bewoners vestigden zich in Radio Kootwijk en toen het bedrijf in 1996 de woningen aan de huurders te koop aanbood, werd de band met nu KPN voorgoed verbroken. Nu anno 2008 is het bouwwerk een baken op de de Veluwe en wordt alleen nog gebruikt als museum annex bezichtiginglocatie. 


(Klik op de foto voor de rest van de foto's genomen op deze prachtige dag )

RADIO KOOTWIJK 2008

23-02-2008 De dobbelsteen (the dice) voor de Zoomers onder ons

Hoe heb ik dit voor elkaar gekregen ?

Hoe doe je dit nu precies ?
Je neemt een gekleurde plastic bak van bijv Tupperware die zet je in de wasbak, vul de Tupperwarebak tot aan de rand met water, fototoestel op statief, afstandsbediening in de ene hand en dan maar dobbelsteentjes gooien net zo lang tot je de goede foto hebt. Flitser (430ex) op Hi en een sluitertijd van een 200e op het fototoestel. Diafragma op F8 en mijn afstandsbediening.
UITLEG:
Zet je camera op statief. De uitloop van de wasbakkraan gebruikt als referentiepunt. Je maakt aan de uitloop van de kraan een touwtje vast met aan het eind een ringetje, dit ringetje hang je vlak boven het water. Daarna stel je scherp op het ringetje met de focusknop van je lens op AF,  schuif daarna je focusknop van je lens voorzichtig naar MF, dit voorkomt dat de lens elke keer weer opnieuw scherpstelt bij een volgende opname. Haal het reverentie touwtje weg. Houdt de dobbelsteen tegen de uitloop van de kraan….. los laten en ergens in de val een foto maken.
Ik weet dat is op goed geluk en ik had voor het eindresultaat dan ook  +/- 100 foto’s nodig.
De missers kun je HIER zien in een slideshow, de foto's zijn goed maar niet op het juiste moment genomen. Als je de slideshow bekijkt lijkt het net of de dobbelsteen naar beneden valt. Alleen aan de ogen op de dobbelsteen kun je zien dat er elke keer opnieuw een poging is ondernomen. Er zitten wel hele leuk bij dus kijk snel.18-09-2007 Een paar avondfoto's
Ik moest het eens proberen, een paar avond foto's schieten vanaf de spoorbrug in Deventer. Om een uur of half zeven was het al aardig donker en ik besloot om eens een poging te wagen om een paar avond foto's te schieten. Ik had dit nog nooit gedaan, dus eens moet de eerste keer zijn. Moet Rob een beetje voorzijn als ik weer een cursus bij hem ga volgen. Ik pakte mijn 350d en een statief en ging op pad. Wat is het druk 's avonds op de brug zeg, fietsers, wandelaars en joggers. Na een tijdje werd het wat rustiger en kon ik mijn statief gebruiken. Ik schoot wat foto's maar kon niet echt bepalen wat nu wel en niet goed ging. Moest ik nu een juist voor een hoge ISO stand kiezen of een lage. Waar ik wel achter kwam was, dat als ik een klein diafragma gebruikte. De stof op de sensor heel duidelijk te zien was. Nu is dat wel heel makkelijk te verwijderen maar mooi is anders natuurlijk. Dus gebruik ik nu een diafragma van +/- 8. De foto's kun je HIER bekijken. ik heb ook de EXIF waarden nu toegevoegd aan Jalbum zodat jullie kunnen zien onder welke voorwaarden de foto's zijn gemaakt.

16-09-2007 Pompoenenshow in Vorden samen met Rob Winkels
Ik ontving een mailtje van Rob met de mededeling dat de Pompoenenshow in Vorden een paar weken eerder was dan gepland. Rob vroeg of we zin hadden om op de show wat plaatjes te schieten zodat we een klein beetje de macrofunctie uit konden testen. Nu ben ik daar natuurlijk voor te porren. Dus een mailtje naar Rob dat ik zeker van de partij zou zijn. Ik ontmoette Rob om 15:00 uur bij de ingang van de tentoonstelling cq markt. Rob had zijn Canon 5D voor dit doel meegenomen en zijn 100mm macro lens. Ik moest het helaas doen met mijn 18-55 kitlens.


Rob gaf me een paar aanwijzingen op het gebied van diafragma en scherptediepte en zei mijn ogen goed de kost te geven. We fotografeerde samen in allerlei standen en ik kwam tot de conclusie dat de kit lens helemaal zo slecht nog niet is en heel goed te gebruiken is tot op een afstand vanaf +/- 15cm  de voorzijde van de lens dus +/-  25 cm vanaf de censor. De autofocus geeft duidelijk aan als je te ver gaat en wil dan niet meer piepen. Bij een diafragma van tussen de F5.6 en F8 krijg je het beste resultaat. Ik fotografeerde net als Rob met een ISO snelheid tussen de 100 en 400 ISO. Denk er aan dat je sluitersnelheid niet te verder  daalt als je brandpuntafstand zei Rob want anders krijg bewegingsonscherpte, hè weer wat geleerd. Na een kleine 150 foto's geschoten te hebben namen we afscheid op de parkeerplaats en ik bedankte Rob voor de fijne middag en de heldere uitleg.


De foto reportage van deze middag kun je HIER bekijken (klik op HIER)
De reportage van de pompoenenshow 2007 van Rob Winkels kun je HIER bekijken
Ook Rob zijn foto's uit 2006 van de pompoenenshow zijn aanwezig en kun je HIER bekijken

 

 

Mailtje van Rob over de pompoenenshow 2007

Hoi Frans, 
Je foto's zien er prima uit hoor. Zie je dat je met die kitlens best leuke foto's kunt maken.
Je hebt weliswaar meer scherptediepte, dit komt enerzijds door je kleinere sensor en
anderzijds door de max. opening van F5.6 bij 55mm (85mm).
De 5D (en niet de D5 zoals op je pagina staat.....) heeft dus het voordeel van de grote sensor
en die 100mm macro is een topper. Ik hoop echt dat Canon een keer een macrolens uitbrengt
met Image Stabalizer erop, want ondanks een redelijk stevige hand waren er toch een aantal
niet puntscherp. Alles wat maar een tikkie onzuiver is gaat per direct de prullenbak is. Jammer,
want er waren een paar mooie bij....
Heb je nu ook een indruk gekregen van de 2006 foto's? Er was volgens mij gewoon meer keus.
Ik heb nu bewust meer de nadruk gelegd op de details, vorig jaar meer de soorten pompoenen.

Geen probleem om een link naar de pompoenen op je site te zetten.

Ik heb je verhaal gelezen op je site; prima, je was er weer snel bij :-)

Ik zal je op de hoogte houden van de komende ontwikkelingen.

 

Groet, Rob

16-05-08 2e Fotocursus bij Rob Winkels "de Praktijk"
Zoals de meeste van jullie weten is fotografie toch wel mijn grote passie. Een vriend van mij, Gerwalt Rorije is inmiddels ook besmet met het foto "virus" en heeft sinds kort ook een Canon 350D aangeschaft. Een tijdje geleden kreeg ik van Rob Winkels, een freelance fotograaf uit Lochem, een mailtje of ik mee wilde doen aan "een cursus fotografie in de praktijk" . Dat was niet aan dovemansoren natuurlijk en ik vroeg aan Gerwalt of hij ook zin had om mee te doen. Nu heb ik al eerder een cursus van Rob gehad die ik als erg leuk en leerzaam heb ervaren en tevens een cursus waar ik veel aan heb gehad. Gerwalt was op de 16 mei 2008 al vroeg bij me zodat we, onder het genot van een bakkie koffie nog wat kleine dingetjes door konden spreken voor we naar Lochem zouden rijden. Zeker omdat Gerwalt de beginners cursus nog niet heeft gehad leek me dat wel slim. Helaas was het rot weer, jammer omdat het buiten fotograferen nu in gevaar kwam. We reden om 09:30 samen naar Lochem waar Rob al zat te wachten met de koffie. Hij begon de cursus met een babbeltje over diverse instellingen om even de theorie wat op te frissen. Daarna ging het richting  de molen in Zwiep en daar kregen de opdracht om in de molen zoveel mogelijk onderwerpen te fotograferen en te proberen de plaatjes zo strak mogelijk te krijgen. Een fijne maar toch wel pittige opdracht, de zon was weg waardoor er weinig licht licht overbleef. Dus we moesten alle zeilen en instellingen bijzetten om toch acceptabele plaatjes te schieten. Daarna terug naar Lochem waar Elsbeth, de vrouw van Rob een heerlijke lunch had voorbereidt. We kletsten met z'n vieren over lenzen, instellingen en fototoestellen.. Na de lunch ging het richting Zutphen waar Rob een stadswandeling had voorbereidt. Inmiddels was het zo goed als droog geworden en schoten we diverse plaatjes van zaken die je normaal nooit zult fotograferen. We dronken ergens in de stad een bakkie koffie bij een heel leuk zaakje, waar we de kans kregen om het interieur te kunnen fotograferen. Hier kon je leuke detailfoto's maken van allerlei snuisterijen en producten. De dag werd afgesloten met een analyse van de foto's en een aantal tips. We waren moe maar gingen voldaan om  +/- 17:00 weer richting Deventer. De foto's wil ik jullie natuurlijk niet onthouden. Even nog een hint voor jullie de foto's gaan bekijken. De opdracht was de foto's te maken zonder flitslicht. Hierdoor kunnen er in sommige foto's wat onscherpe details voorkomen.

 

 


08-09-2007 Foto cursus bij Rob Winkels in Lochem
Wat marktplaats.nl al niet teweeg kan brengen. Ik was wat aan het rondsnuffelen op marktplaats.nl en kwam plots de advertentie van Rob Winkels uit Lochem tegen. In een advertentie vroeg hij of er mensen waren die mee wilden doen aan een Basis cursus digitale fotografie. In het bijzonder voor mensen met een digitale spiegelreflex camera. Zoals jullie weten heb ik een Canon 350D en zou zo'n cursus een prima verlengstuk zijn voor mijn hobby. De prijs is laag +/- 75 euro voor een hele dag + koffie en lunch. Ik schreef Rob een mailtje dat ik wel zin had in de cursus. Ik kreeg keurig bericht dat er op acht september plaats was en ik één van de 6 cursisten zou zijn die dag. De cursus begon op zaterdag om 10:00 met een  introductie waarbij koffie, thee een en koekje de inwendige mens versterkte. Bij het voorstellen aan elkaar kwam ik erachter dat er zelfs cursisten waren  uit Utrecht. Rob vertelde hoe hij in de fotografie terecht was gekomen en dat hij op dit moment freelance fotograaf was. Na deze korte inleiding verzocht Rob ons aan de grote eettafel plaats te nemen. En reikte de cursus boeken uit die er zeer professioneel uitzagen. Rob vertelde vol overgave over diafragma, sluitertijden, ISO snelheden, witbalans  en beantwoorde al onze brandende vragen. Ook konden we zijn geavanceerde  apparatuur gebruiken om te zien hoe zijn professionele objectieven zich gedroegen op ons eigen toestel. Een lens van tussen de 800 en 7000 euro kun je niet zomaar even lenen om te zien om te kijken hoe die zich gedraagt op jouw apparatuur. Om een uur of één verzorgde Rob zijn vrouw de lunch met heerlijke broodjes, krentenbrood, melk en koffie. Langzaam begon het de meest te duizelen van de informatie die ze over zich uitgestort kregen. Het was inmiddels al een uur of drie 's middags geworden toen we naar buiten gingen om te kijken of we inderdaad wat van de theorie hadden opgestoken. Rob hielp ons met de problemen die we allemaal ondervonden en gaf doelgerichte uitleg. Om een uur half zes gingen we langzaam terug naar de Prins Clauslaan 12 waar we een evaluatie kregen van de foto's die we geschoten hadden. Rob gebruikte hiervoor Fast stone image viewer Aan het eind werd zelfs een certificaat uitgereikt. Om 18:30 gingen we moe maar voldaan naar huis. Nog een paar foto's van de perfecte dag kun je hier onder bekijken, klik op de foto om hem te vergroten.


I
k raad iedereen aan die een digitaal toestel heeft en er meer uit wil halen of veel onbeantwoorde vragen heeft
 zich via bijv, een mailtje in verbinding te stellen met Rob Winkels
Officiële website:  HTTP://WWW.ROBWINKELS.NL/


Ons "foto klasje" in 2007

Rob Winkels onze cursus goeroe

 

   
Snelheid

 
 

 
 


Portret fotografie

 
 


Macro en natuurfotografie

 
 

 

BEST PRODUCT EOS 350D

Canon EOS 350D wint EISA onderscheiding voor European camera of the year

 

EISA Best product 2005 - 2006
 

De Canon EOS 350D ontving op 15 augustus 2005 de onderscheiding European Camera of the Year 2005-2006 van de prestigieuze European Imaging & Sound Association (EISA). De onderscheiding is de tweede grote prijs voor de EOS 350D en sluit aan bij de Best Entry Level Digital SLR of the Year 2005 onderscheiding die Canon voor deze camera ontving van de Technical Image Press Association (TIPA).

 

EOS 350D

"De EOS 350D combineert een intuïtief design met dezelfde geavanceerde technologieën die worden gebruikt in Canons professionele EOS camera’s”, zegt Hans Smittenaar, General Manager marketing bij Canon Consumer Imaging in Hoofddorp. "Wij zijn zeer verheugd dat de EISA leden de EOS 350D deze onderscheiding hebben toegekend en dit benadrukt de toonaangevende positie van de camera in deze klasse.”

 

Canon EOS 350D – European Camera of the Year 2005-2006

Download Firmware Canon 350D versie 1.03Camera Canon 350D review PCM

Canon zorgde met de EOS 300D voor een prijsdoorbraak bij de dslr-camera's. De EOS 350D is de opvolger van de 300D, met als opvallendste eigenschap zijn 8-megapixel sensor.

De camera is heel compact, maar ligt desondanks goed in de hand met een prettige handgreep. Met de optionele extra batterijhouder wordt die handligging nog beter en hebt u tweemaal zo veel batterijcapaciteit. Deze houder heeft bovendien een verticale ontspanknop: als u de camera verticaal houdt om een opname in 'portretstand' te maken, hebt u toch gewoon rechts boven een ontspanknop, zodat u niet uw hand in een vreemde boog over de camera heen hoeft te houden. Dat is een fraaie voorziening die we meestal alleen op professionele(re) modellen aantreffen. Het lcd-schermpje aan de achterzijde is naar moderne maatstaven al weer aan de kleine kant. Dat is deels omdat een aantal functies niet op dat scherm wordt weergegeven, maar op een apart smal zwart-wit lcd scherm dat daar weer boven is geplaatst. De bedieningsknoppen zijn goed bereikbaar, maar de knoppen aan de rechterkant van het scherm kunnen door hun plaatsing per ongeluk worden ingedrukt. Met name bij de knop voor enkelvoudig/serie/tijdopname wil dat nog wel eens gebeuren. De camera is uitgerust met een aantal speciale onderwerpsprogramma's (zoals sportfotografie, landschapsfotografie en portretfotografie) waarbij automatisch de gunstigste instellingen voor de betreffende vorm van fotografie worden gekozen, en de instellingen voor gevorderde fotografen (sluitertijdvoorkeuze, diafragmavoorkeuze, handmatig). Daarnaast is er een generieke programmastand en een vereenvoudigde groene instelling voor beginners. Een bijzonder programma is A-DEP, waarbij de camera diafragma en scherpstelling koppelt aan een bepaalde scherptediepte in het beeld.

Conclusie
De Canon EOS 350D combineert uistekende beeldkwaliteit,
dankzij zijn 8-megapixel ccd met een zeer laag ruisniveau.

Reviews en Nederlandse handleiding:

Vele vragen naar een  Nederlandse handleiding  van de Canon 350D Deze is natuurlijk bij mij te downloaden, denk er wel om dat het een groot PDF bestand is +/- 22 MB. De werking van de EOS is een verhaal apart. De instellingen zijn zo complex dat het te ver gaat om ze allemaal uit te leggen. En er zijn websites voldoende te vinden waar hier uitgebreid op ingegaan wordt en in de handleiding staat precies welke instellingen waarvoor zijn.

Ik wil me juist bezig houden met het gebruik en tips en trucs en natuurlijk foto bewerking met Paint Shop Pro XI. Ik zal proberen om elke week een stukje te schrijven over mijn bevindingen. Op het ogenblik ben ik druk bezig de website hier en daar aan te passen omdat ik overgestapt ben naar Hosting2Go in verband met een aantal uitbreidingen van de website. Dus geduld ... het zit er allemaal aan te komen.

Om jullie vast bezig te houden kijk voor de reviews  maar op de pagina van vergelijk.nl en op letsgodigital.org voor de bediening van het toestel. Voor de flitser Speedlight 430ex van Canon verwijs ik jullie naar de site van LetsgoDigital

Een kennis van ons, John van Heeze  die ik heb leren kennen op een dansavond in Eefde heeft ook gekozen voor een Canon EOS 350D en is er zeer over te spreken. Hij maakt de foto's ook voor zijn hobby en een beetje semi-professioneel. John fotografeert al langer met 350D en heeft natuurlijk inmiddels een heleboel accessoires. Ik zei al tegen hem. Leuk al die spullen maar ze moesten niet zo duur zijn. Hij raadde mij trouwens wel aan de lenzen van Canon te nemen in plaats van Sigma of Tamron als ik voor een nieuwe  lens zou kiezen. John bedankt voor de info we zien elkaar vast wel weer eens op de dansavond bij 't Hart in Eefde.


MIJN CANON 350D

Laten we eens naar mijn oude toestel, de Canon 350D kijken
 

                          

De aan koop van de 350D.

De aanschaf  van de 350D heb ik begin juli 2007 gedaan bij Redcoon, dit is een internetwinkel, die in 2021 werd gesloten. Zij leverden de "kit"met allerlei toebehoren zoals 2 lenzen 18-55 en de 55-200 mm lenzen. Daarbij de batterijhandgreep, die de camera wat extra body geeft en tevens wat extra functies bezit. een tasje + batterij lader met een extra batterij pack en een extra memory chip van 1 gigabyte.

De levering verliep perfect en binnen een week had ik de bestelling in huis. Het enige probleem was dat de postbode het pakketje niet af wilde leveren om de waarde boven de 1000 euro lag en ik het pakketje ergens in Deventer op moest halen. Na het uitpakken en samenstellen. Deed het toestel het in eerste instantie niet. Dit was te wijten aan de batterijen die nog niet opgeladen waren. De de uitgebreid handleiding was gelukkig in het Nederlands.
Het geheel was goed verpakt en alle bestelde artikelen waren aanwezig, dus lof aan de internet winkel. Inmiddels is het toestel ongeveer 15 jaar in mijn bezit en werkt nog altijd zonder problemen. Je moet er inderdaad wel mee leren fotograferen. Juist dat geeft de kick om nog beter je best te doen om mooie platen te schieten. Ik heb er zelfs een keer een bruiloft mee geschoten.
De camera werd geleverd met een
Canon EF-S 18-55 f/3.5-F/5.6-F/27 en een een Canon EF 55-200 f/4.5-27USM objectief


De kit versie met lenzen en de BG-E3 handgreep

Kwaliteit
De EOS 350D Digital is uitgevoerd met Canons gerenommeerde CMOS technologie en produceert met een 8,0 Megapixel resolutie een fantastische beeldkwaliteit. De camera is met 3 beelden per seconde, reeksopnamen tot 14 beelden en een opstarttijd van 0,2 seconden in staat de actie vast te leggen op het moment dat die zich voordoet. De krachtige DIGIC II architectuur is afkomstig van Canon pro-serie camera’s en garandeert dat geen compromissen nodig zijn bij intelligente, effectieve en supersnelle beeldverwerking.
Focus
De 7 scherpstelpunten zijn verspreid over het beeld en maken snel en nauwkeurig scherpstellen mogelijk. Zelfs bij onderwerpen die zich niet in het midden bevinden. Gebruik scherpstelvergrendeling met One Shot AF of schakel over op AI Servo AF voor anticiperend focus voor het volgen van bewegende onderwerpen - ideaal voor natuur- en sportfotografie.
Perfecte belichting
De krachtige flitskop (richtgetal 13) biedt optimale flexibiliteit als het gaat om belichting. Het E-TTL II flitsprogramma gebruikt informatie over de afstand en lichtsterkte van het objectief om zo de juiste flitsintensiteit in te stellen: perfect voor samengestelde opnamen en bij moeilijke reflecties. De camera is compatibel met het gehele EX Speedlite programma, inclusief de Speedlite 420EX - 430EX of de 580EX. Deze 2 laatsten verzenden informatie over de kleurtemperatuur voor een verbeterde kleurstabiliteit.
Objectieven
De EOS 350D Digital is compatible met meer dan 60 Canon EF en EFS objectieven. De camera is ontworpen met oog op de fotograaf achter de camera
Andere objectieven die te koop zijn voor de 350D zijn:
De groothoek lens EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM
De verbeterde EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM
De EF-S 60mm f/2.8mm Macro USM objectief geeft je een nieuwe dimensie geeft aan de wereld van insecten en planten.
Het teleobjectief Canon 70-200- F4.5

Optimale flexibiliteit

Voordat u aan de slag gaat, kunt u kiezen voor haarscherpe JPEG beelden om direct te printen of om later te bewerken. En voor extra flexibiliteit worden JPEG en RAW opnamen gelijktijdig geregistreerd. Canons Digital Photo Professional software voor verwerking van RAW beelden geeft u alle controle over de RAW opnamen.
Aansluitmogelijkheden
Een USB 2.0 interface staat garant voor snel uploaden en direct printen van foto’s. Eenmaal aangesloten op een PictBridge compatibele computer drukt u op de ‘Direct Print’ knop om rechtstreeks een print te maken van de weergegeven opname, die automatisch wordt vergroot en juist wordt uitgelijnd. De EOS 350D Digital werkt met zowel CF als CF-II kaarten, inclusief kaarten met een capaciteit van 2 GB of meer.
 

Canon EOS 350D verkoopsucces : Canon NL maakt bekend sinds de lancering van de Canon EOS 350D in februari 2005 meer dan 50.000 stuks te hebben verkocht. Canon is nummer één op gebied van digitale camera’s in West Europa. De populariteit van de camera blijkt niet alleen uit de verkoopgegevens maar ook uit de prijzen die de camera in ontvangst mocht nemen. In juni 2006, bijna anderhalf jaar na de introductie, werd het aantal van 50.000 verkochte Canon EOS 350D camera’s bereikt. Gemiddeld werden er dus meer dan 3000 Canon 350D’s per maand verkocht in Nederland. De Canon 350D is de opvolger van de EOS 300D. Met de EOS 300D creëerde Canon in 2003 een doorbraak op gebied van digitale fotografie door een D-SLR te lanceren voor consumenten

 Technische gegevens 350D

Canon EOS 350D Digital Camera Canon EOS 350D Digital Camera

Merk

Canon

350D  

Type

EOS 350D

Interne flitser

Ja

Resolutie

8.20 Mpixel

Externe flitser

Ja

Maximale resolutie

3456x2304

Externe flitser type

Hot-shoe

Minimale resolutie

1728x1152

Soort belichting

Centre weighted

Evaluative

Multi-pattern

Formaat beeldsensor

22.2x14.8mm

Belichtingscompensatie

-2EV - +2EV with 1/3EV steps

Type beeldsensor

CMOS

Witbalans functie

Auto

Cloudy

Daylight

Fluorescent

Incandescent

Manual

Shadow

Optische zoom

NNB

Video functie

Nee

Brandpuntverlenging

1.6

Video geluid

Nee

Zoom groothoek (mm)

n/a

Maximale video resolutie

n/a

Zoom tele (mm)

n/a

Minimum video resolutie

n/a

Digitale zoom

Nee

Beelden per seconde (fps)

0

Auto focus

Ja

Voice recording

Nee

Manual focus

Ja

Optische zoeker

Ja

Scherpstelafstand (cm)

n/a

Electronische zoeker

Nee

Macro scherpstelafstand (cm)

n/a

LCD monitor

Ja

Flitsprogramma's

anti red-eye

auto

fill in

off

rear curtin

slow flash

LCD monitor formaat

1.8-inch

Opslagmedia

CompactFlash type I

CompactFlash type II

Microdrive

LCD monitor resolutie (pixels)

115,000

ISO instelling

auto, 100, 200, 400, 800, 1600

Zelfontspanner

Ja

Diafragma voorkeuze

Ja

USB

USB 2.0

Minimale diafragma groothoek

n/a

Video out

Ja

Maximale diafragma groothoek

n/a

Firewire

Nee

Minimale diafragma tele

n/a

Bluetooth

Nee

Maximale diafragma tele

n/a

Bestandformaat

JPEG

RAW

Sluitertijd voorkeuze

Ja

Energie

Li-Ion

Minimale sluitertijd (sec)

Bulb+30

Gewicht

485g.

Maximale sluitertijd (sec)

1/4000

Brackting

Ja --  max -2 / 0 / +2

Serieopnamen (fps)

3

 

 

 Laten we eens naar mijn flitser, speedlight 430ex kijken
(aanschaf medio 2007)
 

Voorzijde 430ex          Achterzijde 430ex

 (****  Download -- NEDERLANDSE HANDLEIDING Canon Speedlight 430ex (pdf) -- Download *****)
Dutch Manual Canon Speedlight 430ex  - Gebruiksaanwijzing Canon 430ex
Nederlandse handleiding 430ex, Nederlandse handleiding Canon 430ex, Nederlandse handleiding speedlight 430ex
 

Canon Speedlite 430EX flitser : Canon, marktleider op het gebied van fotografie en imaging technologie, introduceert de Speedlite 430EX flitser, de opvolger van de populaire Speedlite 420EX. De Speedlite 430EX heeft specificaties die beter zijn dan de voorganger en bevat nieuwe functies om de digitale beeldkwaliteit te verhogen wanneer gebruik wordt gemaakt van een flitser. Tot deze functies behoren de automatische selectie van de witbalansinstellingen van de camera en automatische aanpassing van de zoomflitspositie aan de sensorafmetingen van de camera waar de flitser op is bevestigd. De Speedlite 430EX heeft een hoger richtgetal van 43 (m/ISO 100 bij 105mm) en heeft een circa 40% kortere cyclusduur dan de Speedlite 420EX.
Canon Nederland over de 430EX:

De Speedlite 430EX heeft een richtgetal van 43(m/ISO 100 bij 105mm), ideaal voor tele-opnamen en indirect flitsen. Deze flitser heeft een groot aantal functies die u ook aantreft bij de Speedlite 580EX en is speciaal ontworpen voor de digitale fotograaf. Tot de functies behoren een automatische zoomregeling die is afgestemd op de sensorafmetingen in de EOS body en de informatie over de kleurtemperatuur om de witbalans te optimaliseren. Inclusief E-TTL II en AF-hulplicht compatibiliteit met EOS systemen, instelbaar zoombereik van 14-105mm indien voorzien van het groothoek paneel en oplaadtijd van 3,7 seconden. De flitskop kan 180 graden naar links, 90 graden naar rechts en 90 graden naar boven worden geroteerd.

Omnibounce:
Een omnibounce laat een deel van het licht rechtdoor, de rest wordt verspreid in andere richtingen. Dat licht moet via bouncen het onderwerp bereiken. Beste resultaat bereik je normaal gesproken met de kop 45º. Buiten heeft het gebruik van de omnibounce minder zin, je bounced daar niet/nauwelijks maar je verzacht het licht wel. De flits wordt minder direct. Ook binnen is het met omnibounce zachter dan met direct bouncen. De diffuser verspreid het flitslicht alleen wat breder, bedoelt voor gebruik met groothoek. Dat is dus duidelijk een ander doel dan de omnibounce heeft.

Waar het ook erg handig voor is, is om "catchlights" in de ogen van de persoon die je fotografeert te creëren. Je laat dan de flits via het plafond bouncen naar je onderwerp, en ondertussen wordt er ook wat licht in het gezicht van je onderwerp geworpen, door de omnibounce. Dit zal je in de ogen zien als kleine witte vlekjes, catchlights noemen ze dat. Die laten de ogen er een stuk levendiger uit zien Als je een 430/580ex hebt is een omnibounce niet echt nodig, aangezien je ook een uitschuifbare bouncecard hebt. Dit is een wit plaatje wat ook licht naar je onderwerp zal kaatsen, als je de kop op het plafond hebt gericht


MIJN CANON 50D

Laten we eens naar mijn toestel, de Canon 350d kijken

Canon EOS 50D  Digitale Camera Review

Canon EOS 50D SLR camera review : Sneller dan verwacht, Canon houdt meestal een periode van 18 maanden aan, werd in augustus de Canon EOS 50D geïntroduceerd. Hoewel ik er onmiddellijk vanuit ging dat hiermee de 40D werd opgevolgd werd dit door Canon met klem tegengesproken. De Canon 50D is een DSLR die op zichzelf staat en uitgerust is met innovatieve nieuwe technieken. Zo zien we een nieuw ontwikkelde 15,1 Megapixel CMOS sensor die ondanks een verhoogde resolutie betere signaal/ruisverhoudingen moet weten te leveren en is de 50D uitgerust met de snelle DIGIC IV processor. De Canon EOS 50D moet op deze manier het kwaliteitsniveau opnieuw standaardiseren en daarmee begeeft de camera zich in het hogere segment.

Camera fabrikant Canon voelt concurrentie van Nikon
Canon is de afgelopen jaren zeer dominant aanwezig geweest, en is dit eigenlijk nog steeds. Toch lijkt deze dominantie wat scheurtjes te vertonen die vooral door grote concurrent Nikon veroorzaakt worden. Deze is op de een of andere manier wakker geschud en is veranderd van een conservatief ingestelde camerafabrikant in een agressieve en actieve concurrent. Een concurrent die ineens snel weet te schakelen naar een nieuwe status en met producten op de markt komt die verrassend innovatief een nieuwe kwaliteitsnorm op cruciale fronten weet neer te zetten. Concurrentie is een goede zaak en zorgt ervoor dat alle partijen op scherp blijven staan en voortdurend streven naar innovatie.

Canon EOS 50D beschikt over nieuwe sensortechniek
Met 15 Megapixels is er ook een einde gekomen aan het tijdperk dat de amateur EOS DSLR camera’s automatisch een lagere resolutie kenden. Hoewel niet zaligmakend is een verhoogde resolutie nog steeds een van de wensen die een fotograaf lijkt te hebben. Althans zo denkt de marketing er over. In de praktijk laat een verhoging regelmatig zien dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit, in het bijzonder bij de hoge ISO waardes. Met de nieuwe sensortechniek claimt Canon met de EOS 50D een nieuw wapen in handen te hebben waarbij én de resolutie verhoogd kan worden én de ruis onder controle wordt gehouden.

Canon EOS 50D review - Praktijk test & DIWA Labs test
De Canon EOS 50D heb ik een korte periode in de praktijk kunnen testen. Daarnaast is een testexemplaar van de Canon 50D, in combinatie met de Canon EF-S 18-200 mm f/3.5-f5.6 IS lens in ons DIWA testlab intensief getest. De vrijgekomen testgegevens worden naast de praktijktest gelegd om tot een zo gedegen mogelijke cameratest te komen.

DE TEST

Wie de EOS 40D kent en voor het eerst de Canon EOS 50D in handen neemt zal direct de opvallende gelijkenis zien. Sterker nog, het enige verschil aan de voorzijde lijkt de typeaanduiding te zijn. De achterzijde laat een wat groter verschil zien, al is dit alleen te wijten aan een andere display ten opzichte van de 40D. Daarna moeten we het echt van de kleine details hebben zoals een andere kleur instelwiel en extra toegewezen functionaliteit van knoppen. Er valt voor de verkoper nog heel wat uit te leggen wanneer beide camera’s straks naast elkaar in de winkelschappen staan

Canon EOS 50D ondersteunt EF en EF-S objectieven
De voorzijde van de camera laat weinig aan de verbeelding over. De grote metalen bajonetvatting met ondersteuning van EF / EF-S objectieven en derde partijen heeft rechts een ontgrendelknop waarmee het wisselen van lenzen mogelijk wordt. Doordat de sensor kleiner is dan een full format sensor is er sprake van een brandpuntverlenging van 1,6x. Een 28mm wordt dus een 44.8 mm bij kleinbeeld formaat. Onder de ontgrendelknop zorgt een kleine knop voor de controle op scherptediepte. Boven de vatting zien we een dunne spleet lopen. Deze geeft de plaats van de ingebouwde flitser aan. De flitser is een E-TTL II flitser met een richtgetal van 13 en heeft het vermogen het gebied van een 17 mm objectief te dekken. Een kleine knop net naast het EOS 50D logo geeft toegang tot de flitsinstellingen. Links van de vatting zien we een LED die dient als indicator voor de zelfontspanner of als AF-hulplicht.

Geheugen en batterij compartiment van de Canon 50D
Door de grote handgreep ligt de camera stevig in de hand. In de greep zit een CompactFlash kaartslot geïntegreerd. Geen Secure Digital / SDHC ondersteuning en helaas ook geen dubbel kaartslot, iets wat de Canon 50D niet zou misstaan. Onderin de handgreep wordt de accu geplaatst, wederom een BP-511A 7,4 1390mAh accu. De EOS 50D ondersteunt meerdere grepen die onder de camera kunnen worden geschroefd. Een daarvan is de WFT-E3 met ingebouwde WiFi en een aansluiting waarop een GPS kan worden aangesloten. Helaas heeft de Canon EOS 50D geen standaard aansluiting in de body.

Vernieuwde LCD monitor met Live View functie

Bij de 40D waren al de nodige wijzigingen aan de achterzijde doorgevoerd, en de Canon EOS 50D heeft deze overgenomen. Althans wat de knoppen aangaan. De LCD monitor van 3-inch is totaal vernieuwd en biedt nu een significant hogere resolutie (920.000 in plaats van 230.000 dots) wat de weergave absoluut ten goede komt. Daarnaast zorgt een verbeterde coating voor een effectieve antireflex laag. Ook is de Live View functie van de monitor uitgebreid met een contrast-AF en tegelijkertijd de daaraan gekoppelde gezichtdetectie. Opmerkelijk is de AF-ON, die rechtsboven vlakbij de duimgreep is geplaatst. Daarmee kun je de scherpstelling onafhankelijk van de ontspanknop regelen, wat bij actiefotografie erg handig kan zijn. Het is even wennen, maar in de praktijk kan dit handiger en sneller werken.

Canon EOS 50D biedt een Creative Auto mode
Bovenop de camera is veel hetzelfde gebleven met uitzondering van het instelwiel. Naast een andere kleur, is er qua programma’s geschrapt en toegevoegd. Zo zien we de C3 instelling van de 40D niet meer terugkomen, maar is er een CA instelling voor in de plaats gekomen. Dit programma, Creative Auto, maakt het mogelijk instellingen die direct invloed hebben op het beeld, in plaats van op de belichting, te wijzigen. De kleine display aan de rechterzijde geeft uitgebreide informatie over camera-instellingen. Bovenop de zoeker kan een externe flitser worden geplaatst zoals de Speedlite 580 EX II. Aan de zijkant van de camera zijn twee langwerpige rubberen deksels geplaatst waarachter verschillende interfaces liggen, waaronder een HDMI aansluiting.

Hoewel de Canon EOS 50D qua uiterlijk veel weg heeft van de 40D, is toch ook de bediening van de camera onder handen genomen. Zo hebben beide modellen twee displays waarop de status van de instellingen afgelezen kan worden en heeft de Canon 50D bovendien een uitgebreide Live View mode waarbij ook een status zichtbaar wordt. Daarnaast is er een live histogram voorhanden, ideaal om de belichting van te voren te kunnen controleren. Handig is dat de bekende Print knop nu een dubbele functie heeft gekregen; deze functioneert ook om Live View in of uit te schakelen

Informatie voorziening op de twee displays
Hoewel beide displays in staat zijn de status weer te geven, is de kleine zwart/wit display bovenop de camera alleen in staat de instellingen weer te geven die op dat moment gebruikt worden. De 3-inch display is echter in staat om uitgebreidere informatie weer te geven. Zo is het mogelijk, door middel van het indrukken van de INFO knop, diverse instelmogelijkheden op de display weer te geven die daarna direct via de display gewijzigd kunnen worden. De Canon EOS 50D laat de fotograaf dus vaker gebruikmaken van de display, in plaats van het menu in te moeten duiken. Het is even wennen, maar in de praktijk werkt het handig en bovendien is het overzichtelijk.

Canon 50D uitgerust met een optische zoeker
Naast de Live View mode is de Canon 50D natuurlijk uitgerust met een optische zoeker. Het lijkt erop dat de zoeker niet vernieuwd is en dat deze hetzelfde is als bij zijn ‘voorganger’ de EOS 40D. Met een beelddekking van circa 95% en een 0,95x vergrotingsfactor aangevuld met een dioptrie instelling zijn de kenmerken eender. De informatie zoals deze in de zoeker onderin wordt weergegeven is duidelijk en overzichtelijk.

Scherpstellen in de Live View mode
Live View staat volop in de belangstelling. En eigenlijk is dat ook niet zo vreemd daar het kijken op het scherm voor het maken van een compositie, bijvoorbeeld voor de compactcamera fotograaf, de normaalste zaak van de wereld is. Die groep gebruikers die van een compact camera naar een DSLR overstapt, kan de Live View mode dan ook vaak wel waarderen. Op dit moment is Live View echter (nog) niet perfect. Vooral de snelheid van het scherpstellen kan sterk verbeterd worden, maar dit is slechts een kwestie van tijd. De Canon 50D biedt drie mogelijkheden om scherp te stellen in de Live View mode; Quick AF, Live View AF en Live View AF met gezichtsherkenning. De Quick AF stelt op de dezelfde wijze scherp, via de AF sensor, als zonder Live View. Tijdens het scherpstellen zal de Live View even onderbroken worden, hoewel de scherpstelling redelijk snel wordt uitgevoerd. Live View AF gebruikt de beeldsensor om scherp te stellen en is daarmee een stuk langzamer, Live View wordt echter niet onderbroken. Live View AF met gezichtsherkenning heeft als extra functie dat het gezichten detecteert. Vooralsnog biedt de Live View extra mogelijkheden en kan het een handig hulpmiddel zijn voor bijvoorbeeld productfotografie of landschapsfotografie. Live View is nog volop in ontwikkeling; High Definition video zal vooralsnog de grote aanjager zijn om Live View te blijven vernieuwen.
 

Antistofmechanisme in de Canon EOS 50D
De Canon EOS 50D is natuurlijk uitgerust met een antistofmechanisme, een kenmerk dat niet meer valt weg te denken. Bij het activeren van de camera wordt dit mechanisme automatisch geactiveerd waarna de camera snel gebruiksklaar is. Het kost een fractie van een seconde, maar die tijd weegt niet op tegen de tijd die je zou verliezen met het retoucheren. Bovendien wordt de sensorreiniging overgeslagen als je direct op de ontspanknop drukt; de ontspanknop heeft bij Canon altijd voorrang. Ook bij het uitzetten, mits de camera enige tijd heeft aangestaan, wordt de sensorreiniging geactiveerd. Je zult dan ook, bij normaal gebruik, niet snel stofdeeltjes op de opnames terugvinden.

Wijzigen van scherpstelpunten
Net als bij de 40D heeft de Canon 50D een negental scherpstelpunten. Alle velden zijn zogenaamde kruissensoren die zowel in horizontale als in verticale richting gevoelig zijn. Het centrale scherpstelpunt kan met f/2.8 werken, de overige hebben een gevoeligheid die ligt bij f/5.6. De scherpstelpunten zijn met het kleine joystickje te wijzigen. In de praktijk vergt dit wel even wat gewenning, althans dat was bij mij het geval. Om secuur een hoek te selecteren was wat meer concentratie nodig, wat uiteindelijk weer ten koste gaat van de aandacht die naar de compositie uitgaat. Maar goed, waarschijnlijk een stukje ervaring dat je in de praktijk moet opdoen. Je kunt eventueel ook het grote hoofdinstelwiel gebruiken, maar het draaien vind ik persoonlijk wat minder vlot werken.

Canon EOS 50D een allround SLR camera
Het fotograferen met de Canon EOS 50D is een prettige ervaring. Zeker wanneer je de knoppen en functies snel eigen bent, dan werkt het allemaal lekker vlot. Het is geen compacte camera, maar echt een camera waarmee je op pad gaat. Zet er een lichtsterk objectief op, en je hebt al snel flink wat gewicht in handen. De camera reageert direct en laat zich graag allround inzetten. De ergonomie is bekend bij de EOS fotograaf, maar ook een nieuwkomer zal zich al snel laten overtuigen door de praktische en overzichtelijke manier van bedienen. Naast de beoordeling van de praktijkopnames wordt de Canon EOS 50D intensief getest in ons DIWA Lab. DIWA Labs test o.a. de beeldkwaliteit van de Canon 50D. Dit moderne testlab is uitgerust met DxO Analyzer (versie 3), de meest geavanceerde software ter wereld voor het testen van de beeldkwaliteit van camera's. Het testen van de beeldkwaliteit is een complexe en tijdrovende zaak. Artefacten in het optische ontwerp, imperfecties van de beeldsensor en tekortkomingen van beeldprocessing algoritmes zijn belangrijke factoren die een rol spelen bij het leveren van hoge kwaliteit foto's. Het is zeker met de huidige techniek, en vaak kleine verschillen in de uitkomst, een vrijwel onmogelijke taak om de opnames met het blote oog te beoordelen.

Beeldkwaliteit test in ons DIWA Lab
De claim van Canon dat de EOS 50D ondanks een verhoging van het aantal Megapixels met 50% minimaal, of zelfs een betere, signaal/ruisverhouding zal laten zien, is koren op de molen om onder labcondities te testen. De nieuwe sensortechniek met een innovatieve opbouw van de pixels gecombineerd met de nieuwe DIGIC 4 processor moet er voor zorgen dat er een nieuwe standaard voor beeldkwaliteit in dit hoge resolutie segment wordt neergezet.

Canon EOS 50D kleurweergave
De kleurweergave van de Canon EOS 50D is accuraat en komt tot en met 1600 ISO vrijwel overeen met de Gretag Macbeth Color Checker. Een hoge gevoeligheid, vanaf 1600 - 12800 ISO, wijkt slechts een fractie af, zodat we mogen concluderen dat de Canon 50D een mooie en zeer nauwkeurige kleurweergave weet te produceren. Vergeleken met de EOS 40D zien we dat de 50D zelfs een verbeterde weergave laat zien. De test met de EOS 40D liet een heel constante lijn zien over de hele gevoeligheid van de sensor, maar de weergave week wel wat meer af ten opzichte van de Gretag Macbeth Color Checker. De metingen voor witbalans laten zien dat de Canon EOS 50D in staat is om een handmatig ingestelde witbalans tot en met 6400 ISO zeer nauwkeurig tot goed uit te voeren. Bij 12800 ISO wordt slechts een redelijk resultaat behaald. Ten opzichte van de 40D zien we wederom een verbetering, al is deze slechts licht meetbaar in het lab.

Sensorgevoeligheid meting
Dat we bij de Canon 50D te maken hebben met een andere sensor is natuurlijk duidelijk. Interessant is het om de werkelijke gevoeligheid van de sensor te meten. Bij de 40D bijvoorbeeld lag de werkelijke gevoeligheid beduidend hoger dan de opgegeven waardes. Hoewel binnen de gemiddelde marges van 25%, liet de EOS 40D test zien dat 200-3200 ISO in werkelijkheid gemiddeld 22,4% hoger uitviel dan opgegeven. Bij het meten van de sensorgevoeligheid van de Canon EOS 50D viel direct op dat de opgegeven waardes vrijwel overeenkomen met de werkelijke gevoeligheid. ISO 200 - 3200 ISO wijkt gemiddeld slechts 1,6% af van de opgegeven waardes. Uitzondering is 100 ISO met 26% hogere gevoeligheid, en 6400 en 12800 ISO die gemiddeld 21% hoger uitvallen.

Ruiswaardes van de Canon EOS 50D
De ruiswaardes die de Canon EOS 50D laat zien zijn zeer goed. Zeker als we de verhoging van 50% aan Megapixels meetellen ten opzichte van de 40D. Canon’s claim dat ondanks de hoge resolutie dit geen nadelige invloed heeft op de signaal/ruisverhouding blijkt dan ook volledig gegrond te zijn. En na de labtest blijkt dat de Canon 50D zelfs verbeterde waardes laat zien die zich vooral in de hoge ISOs laten gelden.

Opvallend is het resultaat bij 100 en 200 ISO waar de EOS 50D een weliswaar kleine, maar verbeterde signaal/ruisverhouding weet te behalen. In cijfers uitgedrukt is dit een gemiddelde verbetering van 4%. Bij 400 en 800 ISO zijn de verschillen nagenoeg gelijk, doch in het voordeel van de 50D. ISO 1600 en 3200 worden duidelijk in het voordeel van de EOS 50D beslist. Met respectievelijk 8 en 13% verbeterde signaal/ruisverhouding wordt hier duidelijk verbetering behaald. De nieuwe sensortechniek in combinatie met de DIGIC 4 processor is de sterke troef van de Canon EOS 50D.

Dynamisch bereik is uitstekend
Het dynamisch bereik is een onderdeel waar de EOS DSLR zich over het algemeen geen zorgen over hoeft te maken. En ook bij de Canon EOS 50D zien we dat het met het dynamisch bereik goed zit. Over het bereik tot en met 6400 ISO laat de camera een uitstekend tot goed resultaat zien, slechts de 12800 ISO heeft moeite om te volgen. De EOS 50D laat mooie waardes zien waarmee de lastige donkere en lichte partijen in een opname uitstekend weergegeven worden waarbij vooral het behoud van detail opvalt. Een dergelijke kwaliteit in combinatie met de 15 Megapixel resolutie is ideaal om de mogelijkheden van een beelduitsnede volledig te benutten.

Canon 50D test in combinatie met de EF-S 18-200mm lens
In het DIWA Lab is de Canon EOS 50D getest in combinatie met de EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS, een objectief met een populair, allround bereik. Qua scherpte in het centrum presteert dit objectief tot en met f/22 bij alle brandpunten uitstekend tot goed. Slechts bij f/32 en f/36 wordt de onscherpte duidelijk waarneembaar, maar dit diafragma gebied is normaal gesproken ook niet echt het ideale werkdiafragma. De scherpte naar de randen toe vertoont een beduidend minder positief resultaat. Bij diafragma f/8 en f11 en bij brandpunten 18 en 80 mm wordt een goede scherpte gehaald. De overige brandpunten en diafragma’s vertonen zichtbare onscherpte, een tegenvallende prestatie.

Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS objectief
Het Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS objectief laat alleen bij 18 mm groothoek over het gehele diafragmabereik een zichtbare vertekening (+1,38%) zien. De overige brandpunten blijven allemaal in het veilige gebied. Wel heeft de Canon 18-200 mm lens vrij veel last van chromatische aberratie. Vooral groothoek en tele moeten het ontgelden en in de praktijk zien we dan ook flink wat paarse randen rondom de contrastrijke randen van een onderwerp. Canon zou eigenlijk dit effect vanuit de camera softwarematig moeten wegwerken, iets wat bijvoorbeeld bij Nikon niet onbekend is. Waar het objectief voortreffelijk mee scoort is de meting op vignettering. Eigenlijk niet zichtbaar voor het oog, slechts licht meetbaar in het lab. Net als met de EOS 40D ondersteunt de Canon EOS 50D CompactFlash geheugenkaarten. Ik had nog even gehoopt op de integratie van een dubbel kaartslot met ondersteuning voor SDHC en CF, maar dit is alleen nog weg gelegd voor de EOS Pro camera’s. Zeker in combinatie met het fotograferen in de combinatie RAW & JPEG is het handig om de JPEG opnames via het ene kaartslot en de grote RAW bestanden via het andere slot te verwerken. De ondersteuning van CF is bij de Canon 50D uitgebreid met UDMA support, zodat ook de snelle UDMA CompactFlash geheugenkaarten, zoals die van SanDisk, volledig ondersteund worden.

Snelle UDMA 8GB geheugenkaart aanbevolen
Met een verhoging van de resolutie naar 15,1 Megapixels groeit automatisch de bestandsgrootte. In het geval van de EOS 50D wordt een RAW bestand in de maximale resolutie circa 20MB groot, gecombineerd met JPEG (15MP) hebben we het over een bestandsgrootte van circa 25MB. Je zult er dan ook rekening mee moeten houden dat dit zijn effect heeft op de workflow. Denk daarbij aan het archief, maar vooral aan de beeldbewerking. De gemiddelde desktop computer heeft er langzamerhand een zware kluif aan. Uitgaande van de maximale resolutie is het advies minimaal 2GB opslagcapaciteit te gebruiken. Persoonlijk zou ik gaan voor een snelle UDMA 8GB kaart of hoger.

Uitgaande van 2GB opslagcapaciteit:

15.1 Megapixels sRAW 21.2 MB 16 Burst 91 Opnames
7.1 Megapixels sRAW1 12..6 MB 16 Burst 140 Opnames
3.8 Megapixels sRAW2 9.2 MB 16 Burst 200 Opnames
15.1+15.1 Megapixels RAW+JPEG 25.2 MB 10 Burst 72 Opnames
7.1+15.1 Megapixels RAW1+JPEG 17.6 MB 10 Burst 100 Opnames
3.8+15.1 Megapixels RAW2+JPEG 14.2 MB 11 Burst 120 Opnames
15.1 Megapixels JPEG 5 MB 60 Burst 370 Opnames
15.1 Megapixels JPEG 2.5 MB 150 Burst 740 Opnames
8 Megapixels JPEG 3 MB 110 Burst 620 Opnames
8 Megapixels JPEG 1.6 MB 390 Burst 1190 Opnames
3.7 Megapixels JPEG 1.7 MB 330 Burst 1090 Opnames
3.7 Megapixels JPEG 0.9 MB 1050 Burst 2040 Opnames

Snelle verwerking en een hoge beeldsnelheid
De snelheid waarmee de Canon 50D in staat is de beelden te verwerken is indrukwekkend. De verhoging van 10 naar 15 Megapixels ten opzichte van de 40D heeft nauwelijks effect gehad op de beeldsnelheid. Met 6,3 bps en 15 Megapixels tegenover 6,5 en 10 Megapixels is het verschil te verwaarlozen. Dit is realiseerbaar geworden door de integratie van Canon’s nieuwe generatie beeldprocessor, de DIGIC 4. In combinatie met een UDMA geheugenkaart wordt deze opgegeven snelheid probleemloos bereikt.

Canon EOS 50D is uitgerust met USB 2.0 Hi-Speed
Natuurlijk is de Canon EOS 50D voorzien van een snelle USB 2.0 Hi-Speed interface waarmee de bestanden naar een notebook of desktop kunnen worden overgezet. De snelheid is prima, maar persoonlijk blijf ik het onhandig vinden een camera met een kabel aan te sluiten. Een kaartlezer, USB of Firewire, is dan ook de meest ideale accessoire in combinatie met een camera zoals de EOS 50D. Je kunt bijvoorbeeld gewoon doorwerken met de camera, terwijl een ander zich bezig houdt met het beeldmateriaal.

Standaard BP-511A Lithium Ion accu
De Canon 50D maakt gebruik van een standaard BP-511A Lithium Ion accu. De accu wordt via een externe, standaard geleverde lader opgeladen wat ongeveer 100 minuten in beslag neemt voor een volledige lading. Volgens de gestandaardiseerde CIPA metingen kun je met een volledig opgeladen accu circa 540 opnames (met gebruik van de interne flitser voor 50% van de opnames) en circa 680 opnames zonder gebruik van de flitser maken. Dit alles bij een gemiddelde temperatuur van 0 graden. Wie wat comfortabeler fotografeert met een gemiddelde temperatuur van 23 graden ziet er 640 - 800 opnames voor terug. Natuurlijk onder ideale omstandigheden, maar ik heb deze aantallen in de praktijk nagenoeg weten te halen.

Live View functie eist veel energie op
Wie echter veelvuldig Live View gebruikt zal met andere cijfers worden geconfronteerd. Onder dezelfde metingen worden aantallen genoemd van 130 tot maximaal 180 opnames. Een flinke vermindering dus en een gegeven waarmee rekening moet worden gehouden bij het gebruik van Live View.

Optionele handgreep voor de EOS 50D
Voor de Canon EOS 50D is ook een optionele handgreep (BG-E2) verkrijgbaar. In deze handgreep past een tweetal BP-511A accu’s of een setje AA/LR6 batterijen. Met de handgreep gemonteerd krijg je niet alleen nog meer ‘body’, maar zul je direct profijt hebben van de verhoging van de energiecapaciteit. Minimaal 260 opnames (50% interne flits) bij lage temperaturen tot maximaal 1600 opnames (zonder interne flits) bij een temperatuur van 23 graden. Het enige nadeel dat ik zie is dat de body flink groter wordt, voor het overige zie ik alleen voordelen bij deze


Wat betekenen de gegvens van een objectief ?

 Kijk bijvoorbeeld naar EF 24-105 mm f/4L IS USM

•   EF – betekent Electrofocus, de lensvoet op EOS-camera's
•   24 – de brandpuntsafstand in mm bij de grootste beeldhoek van de lens
•   105 – de brandpuntsafstand in mm bij de kleinste beeldhoek van de lens
•   f/4 – het maximale (grootste) diafragma
•   L – L-serie-objectieven zijn de "Luxe" professionele objectieven in het EF-assortiment
•   IS – IS staat voor Image Stabilizer, die trillen van de camera detecteert en corrigeert
•   USM – een ultrasone motor binnen een objectief die automatisch scherpstellen zachter en sneller maakt


 


Laten we eens naar mijn lenzen kijken

De kitlens 18-55 F3.5 / F5.6 USM


Canon EF-S 18-55 f/3.5-F/5.6-F/27
 

                                                                                             De 18-55 Kitlens
Deze standaard zoomlens van Canon is uitstekend te gebruiken voor het dagelijks werk. Bij inschakeling van de macrofunctie kan worden gefotografeerd vanaf 28 cm. Het diafragma loopt van f 3.5 tot f 27 dus een groot bereik. De lens autofocus een AF (automatic) en MF (manual) stand. De lens is vrij snel en zelfs bij donkere condities pikt hij de juiste scherpte op.

 

Specificaties Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6
Focale lengte Groothoek 18 mm. Auto focus ja MM
Focale lengte tele 55 mm Macro nee
Minimale focus afstand 28 cm. Vergroting 1:3.57
Diafragma GrootHoek f.3.5 Digitaal nee
Diafragma Tele f.5.6 Beeld stabilisator nee
Diafragma Kleinste f.27 Lengte 66 mm.
Diafragma Type Lamellen Gewicht 190 gram
Diafragma Bladen 6 Filtermaat voor 58 mm.
Aantal lenzen 12 Filtermaat achter 0 mm.


De kitlens 55-200 F4 USM

 


       Canon EF 55-200 f/4.5-27 USM

 

                                                                                  Het 55-200 objectief
Deze uitbreiding voor uw EOS camera is een compact en lichtgewicht telezoomobjectief waarmee het equivalent bereikt wordt van een 88-320mm objectief in 35mm formaat. Deze EF lens is een uitstekende toevoeging aan het standaard 18-55mm objectief. Het objectief maakt gebruik van de stille Ultra Sonic Motor (USM) techniek en heeft een snelle autofocus dankzij verbeterde elektronische circuits.

 

Specificaties Canon EF 55-200 f/4.5-5.6 USM
Focale lengte Groothoek 55 mm. Auto focus ja USM
Focale lengte Tele 200 mm Macro nee
Minimale focus afstand 120 cm. Vergroting 1:4.76
Diafragma GrootHoek f.4.5 Digitaal nee
Diafragma Tele f.5.6 Beeld stabilisator nee
Diafragma Kleinste f.27 Lengte 97 mm.
Diafragma Type Lamellen Gewicht 310 gram
Diafragma Bladen 6 Filtermaat voor 52 mm.
Aantal lenzen 13 Filtermaat achter 0 mm.


 Het parade paardje
CANON 70-200 F4 IS USM


Canon - 70-200 F4 IS usm

Sinds 03-05-08 ben ik in het bezit van een echte Canon 70-200 F4 IS lens. Een lens waar je U met een grote U tegen mag zeggen. Het is de aller-scherpste lens ooit door Canon geproduceerd. De f70-200 f4 IS wordt door de ingebouwde Image stabilisatie gestabiliseerd. Hierdoor is het mogelijk om met veel lagere sluitertijden te werken. Canon claimt 4 stops. Het bouque van de lens is fenomenaal en daardoor bijzonder geschikt voor het werken met beperkte scherptediepte. De lens wordt geleverd inclusief een Canon zonnekap en foedraal. Dit krachtige telezoomobjectief in de L-serie combineert een licht gewicht en compactheid met een f/4 maximum diafragma. Het ingebouwde scherptelsysteem en het ringtype USM maken een snelle en stille autofocus mogelijk. Tevens kan probleemloos een circulair polarisatiefilter worden bevestigd en gebruikt, omdat het voorste lenselement niet roteert tijdens het scherpstellen.
Het grootste diafragma is F/4, andere diafragmastanden kunnen worden gekozen tot het kleinste F/32. Door de lens in de F/4 stand te zetten kan men een hele mooie wazige achtergrond creëren. Het is dus NIET zo dat de lens alleen op F4 gebruikt kan worden andere diafragma standen zijn wel degelijk mogelijk.
De IS is te horen als hij ingeschakeld wordt, dit ervaar ik als prettig omdat ik aan het brommen kan horen dat het systeem inderdaad is zijn werk doet. De lens is met zijn 760 gram niet echt licht te noemen. Ik heb er een hele middag portretfoto's mee gemaakt en moet inderdaad toegeven dat ik zo af en toe rust moest nemen om mijn armen wat ontspanning te geven, Een losse beugel voor een statief is in de handel maar wordt helaas niet meegeleverd.

 

Technische gegevens 70-200 f4 IS

Beeldformaat 24x36 mm
Brandpuntafstand/diafragma 70-200 F/4
Objectiefconstructie 15 groepen, 20 elementen
Minimaal diafragma F/32
Beeldhoek Diagonaal 34 - 12 graden / verticaal 19 - 7 graden / Horizontaal 29 - 10 graden
Kortste scherpstelafstand 1200 mm
Maximale vergrotingsfactor 0.21 x (bij 200 mm)
Beeldveld 305x459 - 112x166 (bij 1200 mm)
Filterdiameter 67 mm
Maximale diameter + lengte 76mm x 172mm
Gewicht 760 gram
Zonnekap ET-74
Lensdop E-67U
Lenskoker LP 1224
Statiefkraag Los verkrijgbaar
Beeldstabilisatie Ja / 4 stopsCanon 100mm 2.8 USM Macro objectief

Canon EF-S 100mm f/2.8 macro USM objectief :
Canon introduceert vandaag het EF-S 100mm f/2.8 Macro USM objectief. De doelgroep voor dit objectief wordt gevormd door enthousiaste en creatieve D-SLR fotografen. Het objectief past op alle digitale EOS camera's met een APS-C formaat sensor en een EF-S objectieffitting zoals de EOS 20D, EOS 300D en de nieuwe EOS 350D Digital. Bij een echte 1:1 macrovergroting heeft het objectief een brandpuntafstand die gelijk is aan 96mm bij 35mm film. Dit komt sterk overeen met de EF 100mm f/2.8 Macro USM, Canons populairste objectief met vast brandpuntafstand. Het objectief is uitgevoerd met Canons ring-type Ultra Sonic Motor (USM) voor snel en geruisloos automatisch scherpstellen. Een nieuw AF algoritme voor een hogere autofocussnelheid, een kortste instelafstand van slechts 31 mm plus een serie optische kenmerken voor een hoge beeldkwaliteit. APS-C formaat sensor van camera's met de EF-S fitting waar het objectief op is afgestemd, geeft deze camera's een effectieve vergrotingsfactor van 1,6x de aangegeven brandpuntafstand - ideaal voor een extra voordeel bij macrofotografie. De 'S' in de aanduiding EF-S verwijst naar 'short back focus'. Dit is de uitdrukking voor het systeem dat een kleinere beeldcirkel mogelijk maakt en dat het achterste lenselement dichter dan normaal bij de beeldsensor in de camera laat komen. Een witte markering zorgt voor onderscheid van andere EF objectieven, die hun traditionele rode markering behouden. Een rubberen afdichtring aan de achterzijde voorkomt beschadiging indien per ongeluk wordt geprobeerd het objectief op een niet-compatibele camera te bevestigen.

Precisie objectief
Het objectief heeft 12 elementen in een constructie die 8 groepen telt plus een uit drie groepen bestaand inwendig scherpstelsysteem dat zorgt voor haarscherpe, contrastrijke beelden die van hoek-tot-hoek alle details weergeven. Een intern scherpstelsysteem dat uit drie groepen bestaat, maakt het mogelijk de lengte van het objectief ongewijzigd te laten wanneer aan de scherpstelring wordt gedraaid. Dit maakt het objectief ideaal voor gebruik dichtbij het onderwerp en voor toepassing van de Canon MT-24EX en MR-14EX twin en ringflitsers die op het objectief worden bevestigd.
 

Snel automatisch scherpstellen
De ring-type USM motor van het objectief werkt met ultrasone frequenties om razendsnel scherp te stellen. Canons ring-type USM positioneert de lens met hoge precisie en nauwkeurigheid op het moment dat de lens de juiste brandpuntafstand heeft bereikt en zonder bij deze actie eerst het juiste het punt te passeren. Het objectief is uitgevoerd met verbeterde algoritmen om de nauwkeurigheid en snelheid van scherpstellen verhogen. Handbediening blijft onder alle omstandigheden mogelijk zonder kans op beschadiging van de USM.

Aantrekkelijk onscherpe achtergrond
Een EMD (ElectroMagnetic Diaphragm) lensopening helpt bij het verkrijgen van een gelijkmatige, creatief aantrekkelijke onscherpte van de achtergrond wanneer de fotograaf de scherptediepte beperkt om het onderwerp volledig te isoleren. Dit in combinatie met de 100mm brandpuntafstand maakt het objectief perfect voor portretfotografie

.
 

Kijk bijvoorbeeld eens op Lord V macro's voor een paar mooie voorbeelden 


Canon 17-85mm IS USM objectief

Gewicht
Een lekker licht objectief. In combinatie met de 350D weegt dit ca. 1 kilo en dat is niet zwaar voor een spiegelreflex. Sommige fotografen hebben liever een zwaardere lens omdat dat stabieler in de hand ligt. Ik vind dit onzin; als je moe wordt van het gedraag heb je eerder last van trillende handen dan met een lichte spiegelreflex.

Lichtsterkte / stabilisator
Het objectief is niet echt lichtsterk, maar in combinatie met de stabilisator heb je hier geen last van, of het zou moeten zijn dat je veel sportfoto's maakt, maar dan zal je eerder een telezoom nemen. Ik heb met de stabilisator een foto uit de hand gemaakt met een belichtingstijd van 4/10 seconde! Wel een beetje op een tafeltje gesteund, maar er was geen beweging in de foto te zien!

Duurzaamheid
Het is geen objectief waar je overal mee tegenaan kan stoten. Mensen die dat wel willen doen kunnen maar beter een L-lens kopen. Bij normaal gebruik is het objectief duurzaam genoeg. Alleen het zoomen gaat een beetje stroef.

Snelheid autofocus
De lens stelt intern scherp, er zijn geen voorste lensdelen die draaien (handig als je vaak met een polarisatiefilter werkt). De scherpstelling gaat supersnel en is superstil!

Veelzijdigheid
De zoomrange is 17-85 mm, dat is ongeveer te vergelijken met 28-135 mm bij een 35 mm camera. Dat vind ik een mooi range. Je kan een heleboel situaties aan, en hoeft daardoor geen extra lenzen te kopen of te wisselen. Gezien het stofprobleem bij digitale camera's is dit erg gunstig, ook al heeft de 400d veel maatregelen tegen stof op de sensor getroffen. Ik heb nog een tijd getwijfeld tussen de 17-55 2.8 lens van Canon. Deze is naar ik heb begrepen scherper, maar heeft een net te kleine zoom (28-80 bij 35 mm camera) en is bijna twee keer zo duur. Tevens zou ik dan ook een extra telezoomlens moeten aanschaffen en meedragen. Een ander twijfelgeval was de Sigma 18-200. Deze heeft een heerlijk zoombereik, maar het kan bijna niet anders dat je dan moet inleveren op lenskwaliteit, zeker als je in ogenschouw houd dat je deze de Sigma 'slechts' 350 euro kost. Deze lens ken ik niet, dus mag ik er geen oordeel over vellen, maar voor kwaliteit betaal je volgens mij nu eenmaal.

Kwaliteit: kleuren / contrast / scherpte
Daar kan ik kort over zijn: de kleuren en het contrast zijn fantastisch. Alleen over de scherpte was ik niet te spreken. Later kwam ik erachter dat bij de 'standaard'programma's van de 350D (landschap, portret, etc.), het RAW-bestand in een JPEG-bestand werd omgezet met een verscherping van factor 2 of 3. Dit is te weinig om de gewenste scherpte te krijgen. Als je de camera zo programmeert dat de verscherping factor 6 à 7 is, dan bereik je met deze lens pas het optimale scherpte-effect. Je kan ook alleen de foto's in RAW formaat opslaan en later via Canonsoftware (meegeleverd met de camera) de foto verscherpen.

Prijs/kwaliteitsverhouding
Deze zou ik normaal tot gunstig willen noemen. De marktprijs ligt nu, 15 oktober 2006, op rond de 550 euro (het blijft wel een hoop geld, maar in vergelijking met de professionele lenzen valt het mee!).

Klein minpuntje
Als je de zonnekap die bij deze lens hoort, gebruikt in combinatie met de flitser die standaard op de 350D zit krijg je een schaduw. Je moet dan de zonnekap eraf halen.

 

 

 


Gebruik van Manual M42 (geen autofocus) objectieven
op mijn Digitale EOS toestellen 

Analoge
Petri TTL spiegelrelex
camera uit de jaren 70 >>

Hoe kwam ik op het idee ?
Een tijdje geleden las ik in een vakblad een stukje over het gebruik van handbediende objectieven op een Digitale spiegelreflex camera. Bij mijn analoge toestel van het merk Petri had ik ooit eens een Pangor 135 mm M42 objectief gekocht waar ik toen der tijd zeer tevreden over was. Het stukje in het vakblad vertelde dat je met een losse adapterring toch je oude objectieven met M42 draad kon gebruiken. Toen ik dat las ben ik op internet gaan zoeken en kwam uiteindelijk bij een fotoshop in Aalten terecht die in 2007 zulke tussenringen / adapters verkocht voor €17.50 inclusief verzendkosten. Ik er natuurlijk een besteld om eens mee te experimenteren. Na het maken van een aantal proeffoto's kwam ik er, tot mijn verbazing achter dat de 135MM Panagor lens mooiere foto's produceerde als de kitlens die ik bij de 350D had gekocht. Het enige dat eigenlijk anders was, was dat ik alleen in de M of  AV stand  en niet meer in de  auto of TV stand kon fotograferen. Natuurlijk ergens logisch want je diafragma moet je met een handbediende objectief altijd met de hand instellen. En het scherpstellen gaat nu ook niet meer met de autofocus maar weer zoals vroeger met de hand. Gelukkig had ik met mijn oude vertrouwde Petri al langere tijd ervaring opgedaan met de spiegel reflex camera. Dus dat was geen probleem. Ik heb er nu inmiddels 2 manual lenzen bijgekocht en ben zeer tevreden. Natuurlijk geeft deze keus weer een extra wending aan mijn foto hobby.

 

Hoe gaan we te werk ?
Zoek, als je geen handbediende objectieven bezit maar eens op Marktplaats.nl, daar kun je vaak voor een prikkie zo'n 2e hands lens kopen. Soms zelfs in een setje. Ik betaalde voor mijn Kenlock 500mm F:8 lens plus een Chinon 75-205mm telelens 70 euro via Marktplaats. De draad van zo'n lens wordt P42-Draad genoemd, ook geven ze deze draad wel de naam M42 of Practicadraad. Let er bij de koop wel op dat je objectief van een merk is, bijv. Chinon of Pangor er zijn in het verleden heel veel goede maar ook heel veel slechte objectieven gemaakt. Kijk of de lenzen en schroefdraad niet zijn beschadigd. De lenzen kunnen soms wit uitgeslagen geslagen zijn. Let ook goed op dat de lamellen van het diafragma allemaal werken. Dit kan je controleren als je het objectief voor de zon houdt en aan het diafragma draait. 

 

Adapterring M42 EOS:
Bestel bij de fotoshop in Aalten een M42 adapter. (levering binnen een week). Schroef de adapter stevig op de lens en monteer daarna de combinatie via de EF mount op je camerabody. LET OP: Op de adapter en op de body van je EOS camera op de ring en het huis van het toestel staan allebei een rood puntje deze moeten recht tegen over elkaar staan als je, je lens monteert. Zet je toestel aan en zet daarna je diafragma van het objectief , als je deze kunt verstellen op ongeveer F:8 om mee te beginnen. Zet je keuze knop boven op het toestel op M (manual). Als sluitersnelheid kies je voor, bij normaal zonlicht, bijv een 125e Zet je ISO getal, dit kan je doen via de knop op de achter- of bovenzijde van het toestel met het opschrift ISO, op ongeveer 200 en stel met de de verstelring van het objectief scherp op je onderwerp maak nu een test foto. Is de foto onderbelicht, dan kan je als 1e je diafragma op het objectief wat verder openzetten dus een kleiner getal kiezen, is dit te weinig  dan kun je, je sluitersnelheid wat naar beneden brengen. kies bijv. voor een 60e. Lukt het nu nog niet dan brengt je, je ISO waarde naar bijv. 400 of 800 omhoog. Door handmatig met je diafragma, sluitersnelheid en ISO getal te spelen zul je zien dat je binnen een zeer korte periode heel mooie foto's kan creëren.  Is de foto overbelicht  verlaag dan eerst je ISO waarde naar 100. Zijn je foto's nu nog overbelicht, verhoog dan in stappen je sluitertijd tot de belichting juist is. Het diafragma kun je gebruiken om je scherptediepte te bepalen. Een klein getal geeft een geringe scherptediepte en een groot getal geeft een grote scherptediepte. Ook bij een analoge lens geld hoe kleiner het vermelde diafragma op het objectief,  hoe licht gevoeliger het objectief is. (dus ook duurder). Het voordeel van deze manuele objectieven is, dat je voor weinig centjes toch een relatief goed objectief aan kunt schaffen waarmee je hele acceptabele foto's kunt maken. De (externe) flitser kun je gewoon blijven gebruiken. Let trouwens wel op als je, je flits gebruikt, dat deze soms anders uit kan vallen dan je denkt, dus ook hier geld, eerst mee experimenteren tot je het juiste resultaat hebt bereikt . Na een tijdje zul verbaast staan van het eindresultaat.


Met de hieronder getoonde adapters is het mogelijk om (oude) M42 schroefdraad lenzen voor een lage prijs te gebruiken op de (moderne) EOS camera’s. Het is mogelijk om zowel de handmatige modus als de diafragma voorkeurs modus te gebruiken. Focus op oneindig is volledig functioneel. Compatible camera’s (lijst is niet volledig, zolang de body voorzien is van een EF mount dan past het!): EOS 1(D), EOS 1D(s) Mark II, EOS 1N/V, EOS 10D/20D, EOS 300D/350D etc. Dus ook full frame camera's !

 


Adapterring M 42 Canon EOS voorzijde (manual)

Adapterring M 42 Canon EOS Achterzijde (manual)
   


Adapterring met AF electronica (Aperture AF confirm)


Close-up

    De M42 met AF functie adapter is te koop bij Kortingcamera voor een bedrag van ongeveer 14 euro + 1.50 verzendkosten
Dit is een veilig en goedkoop adres om je ring aan te schaffen
De AF bevestiging functioneert weer, en de diverse belichtingsmogelijkheden zijn weer naar keuze te kiezen.
 

Inmiddels ben ik aan het experimenteren met een AF M42 adapterring voor mijn analoge objectieven, Middels deze adapter is het mogelijk om M42-draad lenzen op canon camera's toe te passen. Met "normale" adapters is het niet mogelijk om AF bevestiging te realiseren. Daarnaast is het bij bepaalde EOS camera's alleen maar mogelijk om de belichtingsmodus met nadruk op het midden te gebruiken. Bovendient ontbreekt de geluidsbevestiging van het scherpstellen. Met deze adapter is dat allemaal verholpen. Deze adapter bevat de elektronica om met de camera te communiceren.

Mijn bevindingen met de Adapeterring met AF functie:
De Adapterring is binnen, dus snel even een test gedaan en het werkt allemaal naar behoren. Alle AF punten zijn weer te gebruiken en de keuzes in belichtingmodus werkt nu ook weer. Het Diafragma staat nu niet meer op 0.0 maar op F 1.4 waaraan je kunt zien dat de elektronica werkt. Je hebt nu ook weer de mogelijkheid om op de AV voorkeuze te kunnen fotograferen omdat het licht nu weer weer gemeten wordt. Dus zeker een aantal voordelen tegenover de standaard tussenring zonder AF functie. Inmiddels wat mooie  foto's geschoten in het dierenpark in Epe "de Wissel" met de Revuenon F8.0 800mm

 


Beermarter


Pelikaan


Manderijn eend


Blauwe Reiger

Blauwe Reiger
gemaakt 25-03-2012

 

Alle 4 de foto's zijn geschoten met de Revuenon F8 500mm spiegellens
De foto's zijn origineel en niet gecropt afstand was tussen de 25 en 50 meter

Aan sportfoto's  heb ik me nog niet gewaagd, normaal houdt de autofocus de boel scherp maar of dat nu ook met de hand lukt ik weet het niet.
Maar ook dat gaan we testen. De resultaten volgen vanzelf.
Ik zal binnenkort op deze pagina een aantal foto's publiceren die ik met mijn manual objectieven heb gemaakt en tevens de EXIF data bijvoegen, 
zodat jullie kunnen zien welke sluitersnelheid, ISO instellingen ik heb gebruikt.

 

 


 Nog meer foto's van de andere manuele objectieven
Kenlock M42 500mm F 8.0


Hoe krap is de scherptediepte op 10 meter, 
uit de hand geschoten op diafragma F 8.0...
een zeer lastig objectief deze 500 mm Kenlock.

500 mm Kenlock / Sluitertijd 1/500e / F 8.0 / ISO 100M42 Panagor 135 mm een pracht van een objectief om portretten te schieten

Exif gegevens van bovenstaande foto

135 mm Panagor / Sluitertijd 1/125e / F 2.8 / ISO 800


 

Revuenon 500mm F8.0 Spiegellens

In 2012 gingen Gea en ik naar plaatselijke kringloopwinkel in Raalte. Na wat rond gekeken te hebben viel mijn oog al vrij snel op een objectief dat tussen de rommel lag. Ik bekeek het eens goed en constateerde dat het een prachtige analoge vaste F8.0 500mm spiegellens was van het merk Revuenon compleet met beschermkappen. Weliswaar met een vreemde "vatting" maar daar kon ik wel wat op verzinnen leek mij. Deze lenzen zijn vrij kort ongeveer 10cm waardoor ze makkelijk in het gebruik zijn. Helaas is de scherptediepte heel beperkt waardoor het toch beter is om een statief te gebruiken om een scherpe foto te maken. Ik vroeg aan de verkoopster wat ze er voor moest hebben en ze antwoordde ik weet niet wat het is.. ik zei ik ook niet maar het staat vast wel leuk in onze vitrinekast. Nou, geeft dan maar € 2,50 .. Ik stond mezelf natuurlijk te verkneukelen. Thuis gekomen bleek de lens een Nikkor vatting te hebben. Maar bij nader onderzoek bleek deze te verwijderen en bleef er uiteindelijk tot mijn verrassing P42 schroefdraad over waar ik een tussenring voor heb die op mijn Canon 50D past. De tussenring heb ik ooit gekocht bij de fotoshop in Aalten voor €17,50, inmiddels zijn ze bij AliExpress voor de helft te koop, zelfs met Diafragma confirm.

De lens heb in natuurlijk gelijk uitgeprobeerd bij ons aan het water en het resultaat was verrassend zoals je hieronder kunt zien. Ik stond bij het fotograferen van de Zwaan op, ik denk +/- 50 meter afstand de foto is uit de hand geschoten. Helaas moet je wel handmatig scherpstellen maar dat gaat prima. Bij het gebruik van een statief lukt het natuurlijk nog beter. De scherptediepte is echter heel klein waardoor het handig is om meerdere foto's schieten Ook bij een FullFrame camera is de lens te gebruiken, maar kan het zijn dat de hoeken wat wazig worden. Croppen is dan het sleutelwoord. Ben je een beetje technisch dan kun je voor heel weinig geld met een beetje mazzel een super leuk objectief kopen en soms met een sleutelwerk tot een heel verrassend resultaat komen.

Ook de maan was geen probleem om vast te leggen, natuurlijk wel vanaf statief omdat mijn sluitertijd aan de lage kant was 

De foto van de Ooievaar heb ik met de spiegellens geschoten in "de Wijk" bij het ooievaarsdorp

De foto van de pelikaan en het vinkje heb ik in de dierentuin "de Wissel" geschoten, deze dierentuin bestaat inmiddels helaas niet meer.


Ook deze mooi zwaan is gemaakt met de Revuenon 500mm op ongeveer 50 meter en iets gecropVolle maan gefotografeerd op 05-06-2012 +/- 00:30 met de 500mm spiegellens vanaf statief


Dit is het eindresultaat van een Ooievaar. Gefotografeerd met mijn Canon 50D + Revuenon 500mm spiegellens F8.0 (+/- 100 meter)


Een Pelikaan in vol ornaat ook gemaakt met de Revuenon 500mm in de dierentuin in Epe


De omstandigheden waren niet ideaal maar toch heb ik er met de Revuenon een leuke foto uit kunnen slepen
Afstand +/- 8 meter en door het gaas genomen


Deze luchtballon vloog over ons huis. Genomen op ongeveer 250 meter afstand en een beetje gecropt. 

 


 


 

Technische gegevens manual objectieven
Merk lens Nummer Diafragma Zoom Brandpunt Land Bereik M42 draad Gewicht in gram
Panagor 774507 2.8 / 22 Statisch 135mm Japan 1.2 -   30 meter ja 432
Panagor 811348 2.18/16 Groothoek 28 mm Japan 0.3-      4 meter ja 250
Chinon 508864 3.5 / 22 Tele 75-205mm Japan 1.6 -    25 meter ja 1401
Revuenon 5331658 8.0 Mirror 500mm Japan 4.0 -    50 meter ja 542
Kenlock 87335 8.0 / 32 Statisch 500mm Japan 10.0 - 200 meter ja 1044
                 
                 
                 

Als je de gegevens van een een objectief zoekt kijk dan eens HIER
Inmiddels heb ik ook een M42 Panagor 28 groothoek objectief,
Ooit gekocht via marktplkaats voor 10.- € 
 


Panagor 28mm groothoek


Fotoreportage van De Aalscholver 2007


DIVERSE BELANGRIJKE INSTELLINGEN

De Witbalans

De kleur van het licht dat door een vel helder wit papier weerkaatst wordt is in feite afhankelijk van het omgevingslicht. Bij verlichting door kunstlicht is de kleur anders dan bij verlichting door daglicht. De hersenen "weten" dat het vel wit is en voeren automatisch een 'chromatische aanpassing' uit, waardoor het papier er 'op het oog' hetzelfde uit blijft zien.

Bij foto- en filmopnamen vindt deze aanpassing echter niet automatisch plaats. Bij toepassing van lichtgevoelige films (zoals bij gewone fotografie) wordt daarom een filmtype gekozen, dat is afgestemd op de kleurtemperatuur van de lichtbron. Vooral bij omkeerfilm, waarbij achteraf geen correctie mogelijk is is het van belang het juiste filmtype te kiezen.

Bij digitale opnamen moet de witbalans (Engels: white balance, WB) worden ingesteld. Moderne apparatuur kan dit automatisch doen, maar een handmatig ingestelde witbalans geeft meestal het beste resultaat. TL-lampen en extra licht (filmzon - bouwlampen) vragen altijd om een handmatige witbalans, alleen al om het feit dat elke TL-lamp een andere kleurtemperatuur kan hebben (discontinue spectrum). Dit kan je zien aan de laatste twee cijfers op de lamp. Echter, bij sommige professionele videocamera's is de fabrieksmatige kunstlicht en daglicht 'pre-set' zodanig afgesteld, dat deze soms niet te evenaren is.

Als bij het filmen of fotograferen de kleurgevoeligheid niet goed op de kleurtemperatuur van de lichtbron is afgestemd, zal dit tot onnatuurlijke kleuren leiden. Wanneer er sprake is van twee of meer lichtbronnen met een verschillende kleurtemperatuur, bijvoorbeeld daglicht (5500K - 10.000K) en kunstlicht (2800K - 3300K), zal men een keuze moeten maken voor een van de lichtbronnen. Een compromis kan men sluiten door voor beiden te kiezen, bijvoorbeeld 4300K. Voor de beste resultaten zal de kleurtemperatuur van kunstlichtbronnen door middel van correctiefilters op het daglicht afgestemd moeten worden.

De kleurtemperatuur wordt behalve in Kelvin ook uitgedrukt in Mired, wat staat voor Micro reciprocal degree, ofwel 1 miljoen gedeeld door de kleurtemperatuur in Kelvin. Daglicht van 5000 K heeft dan een waarde van 200 Mired. Deze eenheid heeft het voordeel dat er eenvoudig mee gerekend kan worden. Een kleurcorrectiefilter veroorzaakt een vaste verschuiving van bijvoorbeeld 20 Mired in de kleurtemperatuur. Een blauw filter van 20 Mired geeft dan een daglichttemperatuur van 180 Mired (5555K), een rood filter van 20 Mired geeft dan 220 Mired (4545K).

Temperatuurbalk


 

Voorbeelden

temp (K)

mired

omschrijving

1200

833

kaarslicht

2000

500

zonsopkomst en zonsondergang

2800

357

wolfraam-gloeilamp (gewone lamp), zonsopkomst en zonsondergang

3000

333

studiolamp, 3000-kleur TL lamp ("/830" is kleurweergave 80 en kleurtemperatuur 3000K)

3200

312

halogeenlamp

3400

294

filmzon

3500

288

een uur na zonsopkomst

4000

250

4000-kleur TL lamp ("/840" is kleurweergave 80 en kleurtemperatuur 4000K)

4200 - 4700

238 - 213

mengsel van kunst- en daglicht

5000

200

fototoestel-flitser, daglicht ("D50" is "Daglicht 5000")

5600

178

standaard daglicht

6000

167

middagzon

6500

154

Wit/Neutraal. Standaard waarde voor televisie of monitor.

7000 - 10000

141 - 100

felle zon

Handmatig instellen van de witbalans bij een Canon
De witbalans bij een Canon  kan handmatig ingesteld worden. De witbalansautomatiek van een camera kan in bepaalde situaties geen juiste weergave geven van wat wit moet zijn. bv wanneer diverse lichtbronnen met verschillende lichtkleuren tegelijk de omgeving verlichten of bijv. een filmzon wordt gebruikt. Denk aan gloeilampen, kaarslicht en tl licht. Het is dan aan te raden de witbalans handmatig in te stellen. Stel de camera op custom WB in. Menu 2 Witbalans en vervolgens rechtsonder in Custom. druk op set. Maak vervolgens een foto van een witvlak bijv een witte muur of anders een wit stuk papier. Zorg ervoor dat het vlak de gehele zoeker vult. Ga weer terug naar menu 2 en selecteer handmatige witbalans en druk op set. Maak nu de foto. De camera gebruikt dan de ingestelde witbalans als referentie voor alle foto

Avondrood of morgenstond...

Wanneer je de omgeving(scene) hebt verlaten en/of de belichting veranderd dan moet de witbalans weer OPNIEUW ingesteld worden of op automatisch gezet worden. Wanneer bv een wit vlak, denk aan een witte muur, door de ondergaande of opkomende zon wordt belicht dan zal het vlak rood of oranje kleuren. Dit effect hoort zo. Je moet niet willen dit in een wit vlak te veranderen.

Na het instellen van je witbalans hoef je geen rekening te houden met diafragma's, sluitertijd, etc. Je kan lenzen verwisselen, ook dit mag niet uitmaken. Het enige wat uitmaakt is elke verandering van het omgevingslicht.

Autofocus
Omdat je objectief moeite heeft te focussen op een geheel wit vlak is de enige oplossing je objectief op Manual Focus te zetten . Hierbij voorkom je dat het toestel eenvoudig geen foto wil maken ook al druk je 100 keer op de ontspanknop. (en vervolgens niet vergeten na de gewijzigde instelling je objectief weer op AutoFocus te zetten)

Wit en echt wit en Grijskaart zelf afdrukken
Het probleem is dat veronderstelde witte vlakken zoals de witte muur kleurtechnisch gezien niet wit zijn. Je kan beter een wit vel papier meenemen (0,05 Euro), of nog beter een grijskaart kopen (20 Euro).
Wil je het semi-profi doen dan heb je ook nog de Expocap (40-70 Euro) en zijn broertje, de professionele gekalibreerde versie de Expo disk (50-100 Euro afhankelijk van de diameter). Deze zijn te koop in de betere online fotowinkels bijvoorbeeld http://www.expodisc.com/index.php
Als zuinige Hollander ben ik de laatste tijd een beetje aan het experimenteren geweest met een zelfgemaakte grijskaart. En ik moet zeggen het werkt bij mij naar behoren. Misschien dat het voor de pro's onder ons een lachertje is omdat elke printer anders werk dus de 18% grijs niet echt 18% is. Maar je komt in ieder geval wel een stuk dichter bij de realiteit. De verschillen door het gebruik van een gruiskaart kun je hieronder bekijken.


Grijskaart / rechts klik op de kaart en dan kun je downloaden. daarna afdrukken en op een stuk karton plakken
Nogmaals het is behelpen, maar voor tijdelijk is het een optie
 


Voor                grijskaart             Nadien
ISO 800 zonder flits

Zelfs in extreme gevallen werkt het naar behoren

Voor                grijskaart             Nadien
ISO 800 met flits

Bij de eerste drie opnames heb ik de zelfgemaakte grijskaart boven op het kastje gezet, mijn lens op MF gezet, dit  i.v.m. het scherpstellen van de lens. Een foto van dichtbij van de grijskaart gemaakt met de witbalans op automatisch. Kies daarna in menu 2 voor de optie handmatige witbalans. Het toestel vraagt nu om een afbeelding te kiezen. Kies nu voor de foto die je daarnet van dichtbij van de grijskaart hebt gemaakt. en druk op SET. Stel nu je witbalans in menu 2 in op handmatig en begin met je opnames. Bij de volgende 3 opnames heb ik exact het zelfde gedaan met dit verschil dat ik gebruik heb gemaakt van de flitser. Dus flits eerst de grijskaart in en gebruik deze foto is proeffoto voor je handmatige witbalans.


 

Filmzon
Een filmzon / bouwlamp is goed te gebruiken voor wat extra licht, bij gebruik van deze lichtbron moet je, je witbalans ook anders instellen, zodat je foto's naderhand niet geel / bruin of blauw uit je toestel komen. Met een filmzon voorkom je bijv rode ogen. Dieren (kat, hond) hebben bijzonder veel last van de flits. Wij hadden een Siamees en ik moest altijd zijn ogen bijwerken. Ik hoop dat na aanschaf van mijn 430ex dit tot het verleden  behoord. Hou er wel rekening mee dat een filmzon vaak niet langer dan 5 minuten gebruikt mag worden, dit i.v.m. oververhitting. Beter kan je een paar daglichtlampen aanschaffen met een diffuser. 

Diafragma
Het diafragma in een objectief wordt gebruikt om de hoeveelheid binnenkomend licht te regelen. In een fotocamera bestaat een diafragma uit een aantal lamellen die verder open of verder dicht gedaan kunnen worden, zoals te zien is in onderstaande afbeeldingen hieronder F3,5 een diafragma met een grote opening en F22 met een kleine opening. De opening in het midden van de lamellen wordt ook wel de iris genoemd.

Als de lamellen verder gesloten worden, komt er minder licht de camera binnen. Wordt het diafragma verder geopend, dan komt er meer licht de camera binnen. Dit is één van de manieren om de hoeveelheid licht die op de film terechtkomt te regelen.

Hoeveelheid licht
Om goed te begrijpen hoe het instellen van een diafragma op een camera werkt is een klein beetje wiskundekennis nodig. Het getal waarmee het diafragma wordt aangegeven staat voor de diameter van de cirkel die de opening van het huidige diafragma beslaat. Om ervoor te zorgen dat een gelijk diafragma bij elk objectief voor dezelfde hoeveelheid licht zorgt, wordt het diafragma aangegeven door een breuk. Het getal 2 op de diafragmaring staat eigenlijk voor 1/2. Aan het getal 1/2 op zich hebben we alleen weinig om de diameter van het diafragma te bepalen. Dit getal houdt de diameter van het huidige diafragma in ten opzichte van de lengte van het gebruikte objectief. Bij een 50 mm objectief zal de diameter van het diafragma op 1/2 dus 25 mm zijn. Meestal wordt het diafragma niet aangegeven als 1/2 maar als f/2, waarbij f staat voor de lengte van het huidige objectief. Op die manier is de berekening gelijk compleet. Om een halvering van de hoeveelheid doorgelaten licht te verkrijgen, moet de oppervlakte van de cirkel die het diafragma beslaat met de helft worden verkleind. Als dit gebeurt, wordt de diameter van de cirkel met de wortel van 1/2 verkleind. Dit is ongeveer 1/1,4. Als je op de ring van je camera kijkt, zul je zien dat de rij getallen daarop een reeks is, waarbij elk opvolgend getal 1,4 maal zo groot is als het vorige getal. Elk getal in deze diafragmareeks betekent een verdubbeling van de hoeveelheid licht. Een diafragma van f/2 laat twee keer zoveel licht door als een diafragma van f/2,8. Deze verdubbeling, of halvering, van de hoeveelheid doorgelaten licht wordt een stop genoemd. Elke diafragmaopening die een stap groter is op de ring, laat dus een stop extra licht door. Op sommige camera's is het ook mogelijk om 1/2 of zelfs 1/3 stop te diafragmeren.Veel beginnende fotografen onthouden altijd ?Grote opening, klein getal?. Dit is op zich een handige vuistregel voor de getallen op de ring, maar we weten nu dat dat niet klopt. Het getal 1/2,8 is immers kleiner dan 1/2 en geeft dan ook een kleinere diafragmaopening aan!

Scherptediepte
De scherptediepte is dat gedeelte van een foto waar het beeld scherp is. De delen ervoor en erachter zijn (meestal) niet scherp. Dit komt door de manier waarop een objectief werkt. De scherptediepte van een foto hangt af van een aantal dingen. Door de grootte van het diafragma te variëren verandert de scherptediepte. Bij een groot diafragma is er weinig scherptediepte, bij een klein diafragma is er veel scherptediepte. Vergelijk dit met een indiaan die zijn hand boven de wenkbrauwen houdt om scherper te kunnen zien. Door het beperken van het zichtsveld gaat men scherper zien. Je zal ook zelf je ogen meer dichtknijpen wanneer je iets met meer detail wil gaan bekijken. Ten tweede is ook de scherpstel afstand van invloed op de scherptediepte. Als er wordt scherpgesteld op een object wat zich dichtbij bevindt, is de scherptediepte kleiner dan wanneer er wordt scherpgesteld op een object wat zich verder weg bevindt. Vooral bij macrofotografie is de scherptediepte soms maar enkele millimeters.  Goed focussen is dan ook een must om het gekozen object scherp in beeld te brengen. Tenslotte hangt de scherptediepte af van de grootte van de sensor of het filmoppervlak. Hoe kleiner deze zijn, hoe groter de scherptediepte is. Naarmate een objectief meer lamellen heeft in de iris van het diafragma, zullen de onscherpe delen van de foto er mooier en ronder uitzien.

Belichtingstijd / Sluitertijd
De belichtingstijd of sluitertijd is de tijdsduur die beschrijft hoelang een lichtgevoelige plaat, sensor of ander lichtgevoelig element wordt blootgesteld aan een bepaalde hoeveelheid licht. Met lichtgevoelig element kan bijvoorbeeld fotografische film of een chip met fotogevoelige halfgeleiders (digitale camera) bedoeld worden zoals dat in een fototoestel wordt gebruikt. De belichtingstijd op een fotocamera is vaak instelbaar (automatisch of handmatig) over een groot gebied (bijvoorbeeld van 1/4000 tot 30 seconden). Sommige camera's hebben een groter bereik, om grotere verschillen in lichtintensiteit aan te kunnen en daarbij tevens een ruimere keus in diafragmering te kunnen blijven bieden. De belichting is instelbaar in stops - of delen daarvan - waarbij elke stop dubbel zoveel licht doorlaat. Bij een te lange belichtingstijd treedt overbelichting op van de opname. Bij een te korte belichtingstijd wordt de opname onderbelicht en blijft dan te transparant.  Bij digitale fotografie kan correctie gebeuren met behulp van software. De juiste belichtingstijd wordt bepaald in combinatie met de grootte van het diafragma en de lichtgevoeligheid van de film. Bij een kleiner diafragma (aangegeven met een groter getal), hoort een langere belichtingstijd. Bij een grotere gevoeligheid van de film (aangegeven in ASA of DIN of fotogevoelige halfgeleiders in ISO) hoort een kortere belichtingstijd. Tegenwoordig  zijn verreweg de meeste camera's voor gebruik door het grote publiek automatisch, zodat men zich geen zorgen hoeft te maken over de juiste belichting. Een eenvoudige vuistregel voor het uit de hand nemen van een foto met een kleinbeeldcamera is dat de belichtingstijd in seconden kleiner moet zijn dan 1 gedeeld door de brandpuntsafstand van het gebruikte objectief in millimeter. Hiermee wordt ervoor gezorgd dat er geen bewegingsonscherpte optreedt. Dus bijvoorbeeld fotografeer met 1/60 met een 50mm objectief (1/50 bestaat niet, 1/60 ligt er het dichtst buurt


Digitale ruis verwijderen
Wie digitale foto's maakt zal regelmatig geconfronteerd worden met foto's die er spikkelig uitzien, ook al is de resolutie dusdanig hoog dat je mag verwachten dat de opname scherp is. De oorzaak van deze korrelige opnames kan fotoruis zijn. Vooral bij foto's die gemaakt zijn in een omgeving met weinig licht en een hoge ISO waarde kan ruis optreden, maar ook bij gecomprimeerde JPG foto's komt dit verschijnsel vaak voor. De ruis kan dusdanig opvallend zijn dat het de foto ontsiert. Voor een afdruk is deze dan niet geschikt, en vergroten is ook geen optie. Gelukkig is één van de grote voordelen van digitale fotografie dat de kwaliteit van foto's achteraf verbeterd kan worden met een fotobewerkingsprogramma. Fotobewerkingsprogramma's kennen filters die de ruis maskeren. Kleine puntjes op een afbeelding worden dan bijvoorbeeld minder duidelijk gemaakt of het filter maakt vlakken met egale kleuren in zijn geheel waziger. Photoshop kent filters als "Ruis Mediaan" en "Ruis uitstippen" die ieder op hun eigen manier de ruis verminderen. Ook de veelgebruikte gratis photoviewer Irfanview kent het "Ruis Mediaan" filter waarmee je de kwaliteit van een foto kunt opkrikken. Maar er is ook een gratis programma dat gespecialiseerd is in het verwijderen van ruis en dat programma heet "Neatimage" het is te downloaden van http://www.neatimage.com/download.html Het programma kan gebruikt worden als stand-alone versie of als plugin voor Photoshop CS3. In het begin heb ik het programma geïnstalleerd maar gebruikte het niet eenvoudig omdat ik niet wist hoe het werkte. Maar met een een beetje hulp van Arko, een kennis van Zoom.nl ben ik nu achter de werking gekomen en ga het programma zeker gebruiken. Ik denk dat er nu vast wel meer mede zoomers zijn die gebruik van het programma gaan/kunnen maken nu ze weten hoe het geheel een beetje werkt.

De werking van Neatimage:
Bij installatie kun je aangeven of je het als plug-in in Photoshop wilt installeren. Zeg dan ja als je plug in wilt. bij CS3 vind je de functie Neatimage dan onder filter. Bij opstarten van Neatimage kom je in het hoofdscherm. Laad nu de te bewerken foto met de knop "INPUT IMAGE" Ga naar het tweede tabblad "DEVICE NOISE PROFILE" en klik dan op de knop Auto Profile, Neatimage zoekt dan zelf de ruis op. Vervolgens ga je naar tabblat 3(NOISE FILTER SETTINGS). Bij Filter Preset kun je kiezen hoe agressief het programma moet filteren. In principe geeft de standaard instelling een goed resultaat, kwestie van proberen.
Vervolgens ga je naar tabblat 4(OUTPUT IMAGE). En klik  vervolgens op APPLY, en klaar is Kees

Onder edit in Photoshop kun je met de Fade-functie de hoeveelheid ruisonderdrukking weer temperen, als de opname te gelikt is geworden.

Bij de gekochte versie, kan je iets meer en kun je bestanden groter dan 1024x1024 bewerken. Het programma  kost je met de huidige gunstige dollarkoers een euro of 25. Ik heb er geen spijt van gehad. Handige Photoshoppers kunnen het ook vrij goed met CS3 de ruis onderdrukken, maar met Naetimage is het wel heeeel makkelijk om je plaatjes ruisarm te krijgen.

Helaas is er geen Nederlandse versie van het programma in de handel.
De Engelse handleiding van Neadimage vind je op http://www.neatimage.com/howto.html?d70

Voorkomen blijft natuurlijk altijd beter dan genezen. Dus probeer altijd een zo laag mogelijke ISO waarde aan te houden. Bij de meeste camera's begint de ruis al bij 400 ISO dit ligt ook een beetje aan de sensor die in de camera is ingebouwd. Een full fame sensor (kleinbeeld negatief)  zal er minder last van hebben dan bijv. een compact camera of de camera die ingebouwd is in een GSM -telefoontje. Bij mijn laatste camera de Canon 6DmkII geeft ongeveer net zoveel ruis bij 12800 ISO als de 350D bij 1600 ISO

Het verschil bij 1600 ISO
Zonder en met ruisonderdrukking
 

Jullie zien dat de foto er een stuk van opknapt. Natuurlijk zijn er nog een paar filtertjes op losgelaten maar niet iets echt spectaculairs. 30% unsharp mask in photoshop om de oplichtende haartjes wat extra te accentueren dat was alles. Ook PSP kent deze optie als onscherp masker.  Daarna twee maal (plug-in) Neatimage overheen laten lopen (automatisch en 100% ruisonderdrukking) daarna een zwart randje toegevoegd om de boel af te kaderen.