De kas van de heer Andringa, Epe
Originele website "Groei en Bloei
Helaas geeft Panda Virusprotector op de pagina van Dhr. Andringa een foutmelding dus heb ik de pagina voor een gedeelte overgenomen,
ik hoop niet dat hij het erg vind


"Koningin der nacht" of Selenicereus grandiflorus


 

Toen ik mevrouw Andringa belde voor een gesprek over hun tuin, vertelde ze me dat er niet veel te zeggen viel over de tuin, maar dat haar man wel een kas heeft waarin hij orchideeŽn en een nachtbloeiende cactus kweekt. Nu weet ik wel dat er planten zijn die 's avond bloeien, maar toch kon ik me bij een nachtbloeiende cactus niets voorstellen. Later kreeg ik de heer Andringa aan de telefoon en hij was zo enthousiast, dat ik nieuwsgierig werd. De cactus bloeit in juli en augustus en op een vrijdagochtend in augustus hoorde ik dat de cactus zaterdagnacht zou gaan bloeien. Mart en ik hadden die avond een late film en de heer Andringa had een feest en dus ging ik om half twee 's nachts naar Epe. De koeien waren witte vlekken in het weiland langs het stille kanaal. De heer Andringa ontving mij, nog sjiek gekleed vanwege zijn feest, waarvan hij net thuis was.


 


 

En daarna mocht ik de bloemen van de cactus bewonderen. De langwerpige kas zit vast aan huis, je stapt vanuit de keuken zo in de planten. Het glazen plafond is bijna helemaal begroeid met een passiebloem, die ook bloeide. Verder zag je overal de lange dunne slingerende stengels van de "slangencactus", ook wel "Koningin der nacht" of Selenicereus grandiflorus genoemd. Van oorsprong is deze cactus een klimplant uit de tropen. De bloemen zijn verborgen in een soort langwerpige harige bloemstengel. De bloem is groot, licht gekleurd en ruikt zalig naar vanille. Er waren deze nacht drie open bloemen en nog een aantal knoppen en bloemstengels in verschillende stadia van ontwikkeling.


 


 

De heer Andringa schatte het aantal bloemen deze zomer op totaal 22 stuks. De cactus is duidelijk erg gelukkig in zijn verwarmde en lichte kas. Gezien dit late tijdstip heb ik zelf een paar foto's gemaakt van deze bijzondere bloemen. De heer Andringa vertelde dat het allemaal begonnen is met de passie van zijn moeder. Zij was altijd bezig met planten kweken en verzorgen, ook tijdens de jeugdjaren van de heer Andringa toen het gezin nog in de tropen woonden.

Deze cactus is een 4e generatie stek van de originele stek die zijn moeder heeft meegenomen. De cactus heeft ook nog geleefd op een vensterbank op het zuiden, ook daar bloeide hij.


 


 

De liefde voor planten en alles wat groeit en bloeit, blijkt ook uit de kruidentuin met buxusvakken, die de heer Andringa had aangelegd in de tijd dat hij nog werkte in zijn apotheek. Ook de broer en de zus van de heer Andringa hebben veel meegekregen van de groene vingers van hun moeder. En ook de volgende generatie, de kinderen van mevrouw en meneer Andringa, hebben de nodige groeninteresse ontwikkeld, in studie of hobby. Dankzij de goede zorgen en het enthousiasme van deze familie voor de cactus, zullen zijn bloemen en zijn gestekte nakomelingen zich nog vele jaren kunnen laten bewonderen. En dan bij voorkeur midden in de nacht, als de bloemen het mooist zijn.

 

Monica Nederhof

Epe, december 2004

Foto's: Monica Nederhof