Handleiding en werking
Canon Powershot G3

pag1.jpg (11663 bytes)

 Foto's genomen met de Canon Powershot G3


Op de volgende website van Tripod is een Nederlandse (gebruikers) handleiding van de Canon G3 / G5 te downloaden denk er om hij is 15 MB lang en is als PDF bestand uitgevoerd. Wilt U hem op een CD dan stuur ik hem tegen kostprijs gaarne toe de kosten zijn +/- € 3.50. Stuur mij even een mailtje met uw naam en adres: Klik hier voor mijn mailaders. Om het bestand te lezen  heeft u Acrobat reader nodig. Een Nederlandse versie is te downloaden van site van Adobe Reverenties van G3 kunt u bekijken op de site van kieskeurig. De werking van het toestel is vrij eenvoudig en de menu's spreken voor zichzelf, gelukkig kunt u de Nederlandse taal instellen. Om goede foto's te maken kunt u natuurlijk altijd de auto stand gebruiken, maar het is veel leuker om zelf de bepalen hoe je de foto gaan maken. Hierdoor kunnen we spelen met sluitersnelheid, iso waarden en diafragma instellingen. Je komt echt heel dicht bij de werking van een analoge spiegelreflex camera. En een voordeel van deze camera is dat je een ISO waarde van 50 kan kiezen zodat korrel minimaal is, want hoe hoger deze waarde hoe korreliger de foto.
 


         

Automatische modus

Controleer of de camera in de opnamemodus staat

In deze modus hoeft u alleen maar de sluiterknop half in te drukken tot de belichting is voltooit.Druk daarna door om de foto te maken De camera doet de rest.

Stel de keuzeknop in op Auto


Richt de camera op het onderwerp.

Gebruik de zoom instelknop om de gewenste compositie te maken (relatieve grootte van het onderwerp in de zoeker).
Druk de sluiterknop half in.
Wanneer alle metingen door de camera zijn voltooid, hoort u twee signalen en brandt het lampje naast de zoeker groen of oranje. Als het LCD-scherm is ingeschakeld, wordt het autofocusframe groen weergegeven. De sluitertijd en het diafragma worden automatisch ingesteld en weergegeven op de display. Deze instellingen worden ook weergegeven op het LCD-scherm als dit is ingeschakeld. Het gele lampje knippert en er klinkt eenmaal een signaal als het onderwerp zich moeilijk laat scherpstellen. Bovendien wordt het autofocusframe geel weergegeven.

Autofocusframe


Automatische belichting modus

Stel de keuzeknop in op P.

De sluitertijd en de diafragmawaarde worden automatisch ingesteld en weergegeven op de display. Deze waarden worden ook weergegeven op het LCD-scherm als dit is ingeschakeld.Als de sluitertijd en de diafragmawaarde in wit op het LCD-scherm worden weergegeven, is de juiste belichting ingesteld. Ook hier geld druk eerst de ontspanknop half in om het toestel de kans te geven om zich in te stellen. In deze modus kunt u nog allerlei instellingen zelf regelen door op de FUNC toets te drukken op de achterzijde van het toestel. U kunt bijv . iso waarden, effecten en flitser instellen.


Sluitertijd instellen
 

Stel de keuzeknop in op Tv.

Wanneer u de sluitertijd instelt in de automatische belichtingsmodus met sluitertijd­prioriteit, selecteert de camera automatisch een diafragmawaarde in overeenstemming met de helderheid. Met een kortere sluitertijd kunt u eert moment opname van een bewegend onderwerp maken, terwijl een langere sluitertijd een vloeiend effect genereert en ervoor zorgt dat u in een donkere omgeving zonder flits kunt fotograferen. De sluitertijd wordt weergegeven op de display. De tijd wordt ook weergegeven op het LCD-scherm als dit is ingeschakeld.

Draai het hoofdwiel en kies een sluitertijd.
Als de sluitertijd en de diafragmawaarde in wit op het LCD-scherm worden weergegeven, is de juiste belichting ingesteld.
Als de sluitertijd in rood wordt weergegeven op het LCD-scherm, is het beeld  onderbelicht (onvoldoende licht) of overbelicht (te veel licht). Pas de sluitertijd aan met het hoofdwiel totdat de diafragmawaarde in wit wordt weergegeven. Bij CCD-beeldsensoren neemt de hoeveelheid ruis in het opgenomen beeld toe bij langere sluitertijden. Bij deze camera worden beelden die met een sluitertijd van minder dan 1,3 seconden zijn opgenomen, echter speciaal verwerkt om de ruis te verwijderen, zodat beelden van hoge kwaliteit ontstaan. Het kan echter enige tijd duren voordat de volgende opname kan worden gemaakt.

Instellingen lopen van 15 sec tot 1/2000. Let wel goed op het diafragma zodat u ook scherptediepte houdt (indien dit nodig is).
De kortste sluitertijd met flitssynchronisatie is 1/250 de langste 1/60 seconde


Diafragma instellen

Wanneer u het diafragma instelt in de automatische belichtingsmodus met diafragma prioriteit, selecteert de camera automatisch een sluitertijd die overeenkomt met de helderheid. Als u een lagere diafragmawaarde selecteert (het diafragma openen), kunt u de achtergrond laten vervagen en een fraai portret maken. Bij een hogere diafragmawaarde (het diafragma sluiten) zijn zowel de voorgrond als de achtergrond scherp in beeld. Hoe hoger de diafragmawaarde is, des te meer van het beeld scherp wordt weergegeven.

Stel de keuzeknop in op Av.



Draai het hoofdwiel en kies een diafragmawaarde.

      

De diafragmawaarde wordt weergegeven op de display. De waarde wordt ook weergegeven op het LCD-scherm als dit is ingeschakeld. Als de sluitertijd en de diafragmawaarde in wit op het LCD-scherm worden weergegeven, is de juiste belichting ingesteld. Er kan een diafragma waarde worden ingesteld van 2.0 tot 8.0.


Enkele voorbeelden:
De volgende foto heb ik gemaakt met handinstelling P een  ISO waarde van  50 sluitersnelheid 1/50 en een diafragma van F6.3 met spotmeting
Compositie1.jpg (60022 bytes) 
Je ziet bij deze foto de uitzonderlijk mooie scherpte diepte. Bij een nog groter diafragma(max 8.0)  krijg je natuurlijk nog meer scherptediepte, denk hierbij natuurlijk wel aan je sluitersnelheid want die is natuurlijk ook van groot belangrijk, gebruik desnoods een statief en de afstandsbediening als de sluitersnelheid onder een 1/50 komt.


Deze foto heb ik gemaakt aan de Raalterweg van de Wetering met handinstelling P een ISO waarde van  50 sluitersnelheid 1/250 en een diafragma van  6.3 met spotmeting
Img_0927.jpg (55049 bytes)
Hier is voor een hogere sluitersnelheid gekozen omdat er veel meer licht aanwezig was, Let ook eens op de mooie spiegeling in het water van de flat.

Deze foto heb ik gemaakt vanaf de spoorbrug in Deventer aan de IJssel met handinstelling P een ISO waarde van  50 sluitersnelheid 1/100 en een diafragma van  6.3 met spotmeting

Ook sportfoto's zijn geen probleem met de G3, zelfs bij onvoldoende licht reageert de camera fantastisch.
Tijdens het maken van deze foto lichtte onder in beeld in het rood de waarschuwing F.2.8 op. Gewoon niets van aantrekken en fotograferen.
Deze foto heb ik gemaakt tijdens de motorcross in Lochem op 02-10-2005 met handinstelling TV, 1600x1200 een ISO waarde van  200 sluitersnelheid 1/635 en een diafragma van  2.8 met spotmeting.

Zelfs de kleuren blijft behouden ondanks het grote verschil tussen licht en donker.

 

Indien je de originele foto wilt hebben stuur me dan even een mailtje of schrijf even iets in mijn gastenboek